Мешканець Львівщини загинув після ймовірного контакту з гризунами

9167 0
Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней.
Фото: Ivanna Vandyka/щур у Стрийському парку

Фото: Ivanna Vandyka/щур у Стрийському парку

До Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували чотирьох мешканців Львівщини з діагнозом лептоспіроз. Один з них загинув, а інші – у важкому стані. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила завідувачка 4-го діагностичного відділення лікарні Таміла Алексанян, яка лікувала хворих.

Близько 10 днів тому одночасно поступило двоє пацієнтів. Один 25-річний з Перемешлянського району плавав в озері, почав тонути, але його врятували. Тоді викликали швидку. Лікарі запропонували госпіталізацію, але чоловік відмовився. За тиждень у нього почалася висока гарячка, біль в м’язах та суглобах. Він почав лікування самотужки, однак за кілька днів з’явилась жовтяниця. Тоді місцевий лікар скерував чоловіка до інфекційної лікарні. Тут у нього діагностували лептоспіроз і розпочали лікування, стан досі дуже важкий.

З різницею у дві години до лікарні поступив 30-річний житель Пустомитівського району. Він, ймовірно заразився під час сільськогосподарської роботи. За кілька годин його перевели у реанімацію, близько 4 ранку пацієнт загинув, від поступлення у лікарню пройшло близько 12 годин.

Читайте також: Яку їжу безпечно споживати влітку. Пояснення

«Було видно, що він часто порався в городі, а там часто водяться різні гризуни. У нього були поранені руки і ноги. Ми почали лікувати, але його стан стабільно різко погіршився. Вже після смерті ми дізналися про його супутнє захворювання печінки», – пояснила Таміла Іванівна.

За кілька днів після цього до лікарні звернулась 59-річна жінка зі Стрийського району, яка теж має велике господарство. Жінка не зауважила, чи мала гризунів, але, ймовірно, вони були. Спочатку її лікували у відділенні терапії Стрийської лікарні, але коли пацієнтка почала жовтіти, її скерували до Львівської обласної інфекційної лікарні. Тут лабораторно підтвердили діагноз лептоспіроз. 

У вівторок, 8 серпня, о 9:00 поступив четвертий хворий. Він неодноразово плавав в озері в Малечковичах. 60-річного чоловіка госпіталізували на 5 день хвороби. Майже одразу його скерували в реанімацію, адже стан дуже важкий. Станом на сьогодні він не одужує.

Для довідки

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем та геморагічним синдромом. Найчастіше на неї хворіють влітку та на початку осені, адже це сезон купання в озерах та сільськогосподарських робіт. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Бактерія, яка викликає лептоспіроз у людей, потрапляє в воду з сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів. Також переносниками інфекції можуть стати бабаки, велика рогата худоба, собаки, свині та коні.

Щоб уникнути захворювання, лікарі радять не водоймах у водоймах, не призначених для купання. Також під час роботи з землею одягати рукавиці, частіше мити руки, ретельно мити овочі, фрукти, принесені з підвалів і боротися з гризунами у будинку та господарстві.

Нагадаємо, що небезпека виникнення інфекційних захворювань є навіть через вживання неякісної води або перебування у ній. Захворювання можуть розвинутися не одразу, адже спочатку триває інкубаційний період – від проникнення збудника до проявлення перших симптомів. Про те, як хвороби можна підхопити через воду читайте у матеріалі.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!