Чи можна дітям робити анестезію та ставити брекети лише на одну щелепу. Міфи та правда про дитячу стоматологію

907 0
Разом з лікарем розвіюємо міфи про лікування та догляд за зубами дітей.
Фото умовне

Фото умовне

Дітям не потрібне професійне очищення зубів, анестезія для них шкідлива, а брекети можна ставити тільки на одну щелепу. Ці та інші міфи давно побутують серед львів’ян, проте лікарі та експерти переконують, що це не правда, яка може створити проблеми. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум», присвяченого темі дитячої стоматології, яке запустило Tvoemisto.tv, розповів головний лікар, лікар-ортодонт та ідейний натхненник дитячих стоматологічних центрів «Акварель» Андрій Іванців.

Читайте також: Як львів'яни доглядають за зубами дітей та чи часто відвідують стоматолога. Опитування 

«Є думка, що дітям не потрібна професійна гігієна зубів. Однак навіть дорослі не можуть у хатніх умовах зробити ідеальну чистку, не те що діти. Тому час від часу треба відвідувати стоматолога», – каже лікар. 

Зокрема, багато хто боїться лікувати зуби під наркозом, бо це нібито шкідливо. Насправді медикаментозний сон дає можливість лікарю за короткий час полікувати дітям зуби. Зазвичай, коли лікування стосується дітей, це дуже багато роботи і труднощів.

Також поширеним міфом є те, що необов'язково ставити брекет-систему на дві щелепи – можна лише на верхню або нижню.

«Це міф начебто з минулого століття. Простий приклад: є ключ і замок. Якщо ми міняємо замок, то мусимо замінити й ключі. А щелепи так і працюють, – пояснює Андрій Іванців. – Якщо ми робимо зміни на одній, то мусимо зробити їх і на другій для того, щоб добре пережовувати їжу».

Читайте також: Чи здорові зуби у вашої дитини або Все про дитячу стоматологію 

Зазначимо, лікар та експерт пояснили в студії, на що справді треба звернути увагу в догляді за зубами та спростували міфи про дитячу стоматологію. Про це читайте в тексті

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!