Чи здорові зуби у вашої дитини, або Все про дитячу стоматологію

9699 0
Українцям тепер як ніколи варто дбати про своє здоров’я. Через війну та ймовірний негативний досвід відвідування лікарів вони можуть зволікати з обстеженнями. Tvoemisto.tv запустило медичну програму «Консиліум», де люди розповідають історії про своє лікування, а лікарі та експерти обговорюють це в студії.

Третій випуск медичної програми про дитячу стоматологію: чому в однієї дитини зуби здорові, а в другої з карієсом; чи варто лікувати молочні зуби; чи треба переживати, якщо дитині лікують зуби під загальною анестезією. Під час ефіру мами розповіли  про свій досвід у догляді зубів дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. 

«Як тільки моя донька народилася, я відразу знала, до якого стоматолога ми будемо ходити. Мої друзі так захоплено про неї розповідали, що вона для них фея, свято», – каже Катерина. Їй вдалося знайти лікаря, який має чудовий підхід до дітей, серйозно говорить із ними про різні життєві речі, питає, як справи в садочку, проводить «дегустацію» зубних паст. Дитина не боїться туди ходити, а ось коли довелося відвідати іншу клініку, то досвід виявився не найкращим: «Там була гучна бурмашинка, в нашій клініці вона майже беззвучна. Дитина злякалася, і на цьому лікування закінчилося».

Катерина

Ще одна гостя студії і мама трьох дітей Леся спочатку не розуміла, коли треба починати шукати стоматолога і відразу ж зіткнулася з проблемою карієсу в дитини:

«У нашої першої дитини зуби з'явилися пізно аж у рік. Через два місяці після появи зубів ми помітили, що вони почорніли. Тоді почали шукати стоматолога, а до цього не знали, коли потрібно це робити».

Нарешті знайшли комфортну клініку, і стоматолог сказав, що карієс дуже прогресує, тож треба робити синові операцію під загальним наркозом. Після цього батьки водили хлопчика до лікаря що три місяці. 

«Нашу старшу дитину було дуже важко навчити чистити зуби вранці та ввечері. Сина вони боліли, для нього ця процедура була неприємною, щоразу був плач. Після операції стало краще. А з третьою дитиною абсолютно інша ситуація: ми тільки думаємо лягати спати, а донька вже біжить чистити зуби», – розповідає Леся. 

Леся

Жінка воліє не давати дітям багато солодощів. Ті ж цукерки можна замінити пастилою. Головне правило в сім’ї – після солодкого бодай прополоскати рот, а найкраще почистити зуби. 

Таких історій, коли батьки не знають, коли і як починати догляд ротової порожнини в дітей, може бути багато. Ми запитали у львів’ян, як часто вони ходять з малюками до стоматолога і як саме доглядають зуби. 

Більшість опитаних відвідують зубного лікаря раз на пів року для обстеження та гігієнічного чищення. Одна мама водить своїх дітей раз на три місяці на огляд, щоб розуміти, як ростуть зуби, які зміни стаються, а друга каже, що до стоматолога ходить із дитиною нечасто. «Коли дитині було півтора року, ми вперше прийшли до стоматолога, і нам розповіли, як доглядати зуби, тому й намагаємося цього дотримуватися». 

Батьки вчать дітей чистити зуби двічі на день та використовують якісні щітки і пасту, які порадив стоматолог. Більшість, на щастя, знають, що варто вживати збалансовану їжу та не зловживати солодощами. 

Однак головний лікар, лікар-ортодонт та ідейний натхненник дитячих стоматологічних центрів «Акварель» Андрій Іванців каже, що відвідувати стоматолога раз на пів року замало:

«Ми в нашому центрі викликаємо маленьких пацієнтів кожні три-чотири місяці, бо каріозні процеси в дітей дуже стрімкі.На одному огляді це плямка, а під час наступного вже може бути велика порожнина».

Також лікар рекомендує відвідувати стоматолога після застуди, температури, адже під час хвороби із зубів вимивається кальцій, і це призводить їх до руйнації. 

Андрій Іванців

Що найважливіше у догляді дитячих зубів

«Дуже важливо правильно обирати зубну пасту й аксесуари. Наприклад, ми звикли, що якщо паста піниться, то якісна й помічна. Але це не так. Пасти, що мають гелеву структуру, майже не піняться і чудово розчиняють наліт», – пояснює Андрій Іванців.

Водночас вибір ускладнюється через те, що виробники зубної пасти часто можуть не вказувати на упакованні важливу інформацію, додавати консерванти та барвники, які насправді не потрібні. 

Як правильно чистити зуби

  • На верхній щелепі потрібно починати із задньої ділянки та рухатися згори донизу, вимітаючи бруд. Із внутрішнього боку робити те саме, тоді рухатися в напрямку центру, очищаючи фронтальну ділянку та бокову. Жувальні поверхні чистити рухами вперед-назад.
  • На нижній щелепі також треба починати із задньої ділянки, але рухатися знизу догори, захоплюючи міжзубні проміжки. Спочатку чистити із зовнішнього боку, а потім з боку язика. Далі рухатися в напрямку центру і до другого боку.
  • Завершальним етапом може бути полірування зубів. Для цього треба замкнути щелепу і робити щіткою колові рухи.
  • Допоміжними засобами в чищенні зубів можуть бути: зубна нитка, йоржик, різноманітні ополіскувачі, а також монопучкова щітка. 

 

Вплив їжі на стан зубів

Інженер-технолог компанії «Молокія» Наталія Баран каже, що їжа впливає не тільки на зуби, а й на загальний стан, самопочуття людини.

«Їжа має велике значення для організму. Саме тому однією з шести цінностей нашої компанії є здоров'я людини. Наші продукти якісні та безпечні, ми не використовуємо стабілізаційні системи, барвники, штучні інгредієнти. Основне завдання технологів – виготовити якісний і безпечний продукт зі справжньої сировини. Наприклад, наші йогурти та кисломолочний сир – це тільки заквашувальна культура. Ми випускаємо натуральні продукти».

Те, що правильне харчування дуже важливе, підтвердив і лікар Андрій Іванців:

«Ми є тим, що ми їмо. Що б не придумав виробник, не заклав у ідеальну зубну пасту, вона не розв'яже проблему, тому що джерело фтору, кальцію, калію має бути в продуктах: молочних, картоплі, цибулі, капусті. Правильний раціон – вже 50 відсотків успіху».

Зокрема, батьки мають давати дітям приклад і привчати до корисного харчування. Наталія Баран зазначає, що в холодильнику завжди має бути молоко, сметана, сир та йогурт. А якщо в дітей є непереносимість лактози, то можна купувати безлактозні продукти. 

«Я рекомендую продукцію «Молокії», адже дітям потрібна якісна та безпечна продукція. Вся сировина на нашому підприємстві проходить бактофугування – відфільтрування спор і бактерій, відтак пастеризацію або ще якісь процеси залежно від виду продукту. Ми, можливо, єдині в Україні маємо відповідне обладнання. Забезпечуємо холодовий ланцюг від лану до столу споживача», – запевняє технологиня. 

Міфи і правда про дитячу стоматологію

Є думка, що дітям не потрібна професійна гігієна зубів. Однак навіть дорослі не можуть у хатніх умовах зробити ідеальну чистку, не те що діти. Тому час від часу треба відвідувати стоматолога. 

Багато хто боїться лікувати зуби під наркозом, бо це нібито шкідливо. Насправді медикаментозний сон дає можливість лікарю за короткий час полікувати дітям зуби. Зазвичай, коли лікування стосується дітей, це дуже багато роботи і труднощів. 

Також поширеним міфом є те, що необов'язково ставити брекет-систему на дві щелепи можна лише на верхню або нижню.

«Це міф начебто з минулого століття. Простий приклад: є ключ і замок. Якщо ми міняємо замок, то мусимо замінити й ключі. А щелепи так і працюють, – пояснює Андрій Іванців. – Якщо ми робимо зміни на одній, то мусимо зробити їх і на другій для того, щоб добре пережовувати їжу». 

Лікування зубів у дітей з інвалідністю

У них частіше виникають проблеми з зубами, тому що порушена гігієна та й батьки не завжди можуть їм добре почистити зуби.

«Також у таких дітей часто порушений режим харчування, не вистачає певних мінералів або ж вони погано засвоюються. Тоді зуби стають крихкішими та більше піддаються ураженню карієсом», – пояснює дитяча терапевтка Марта Рачинська. 

Їсти більше молочних продуктів особливим дітям не треба.

«Організм візьме, що йому потрібно, зайвого не засвоїть, окрім легких цукрів. Я не вважаю, що молочною продукцією можна перегодувати. У моїй практиці такого не було, щоб хтось переїв сиру чи перепив молока», – каже Наталія Баран. 

Діти, тим паче з інвалідністю, важко адаптуються до середовища. Якщо дитина неконтактна через страх чи негативний досвід, найкраще провести лікування в медикаментозному сні. Також варто здійснювати профілактичні візити для адаптації. Що частіше вони відбуватимуться, то легше потім лікувати зуби. 

Велику роль відіграє й атмосфера в клініці, стосунки лікаря з дитиною. Наприклад, у дитячих стоматологічних центрах «Акварель» використовують гру та вмикають музику.

«Ми дозволяємо дивитися мультики чи слухати музику, приязно спілкуємося, даємо маленькі подарунки і в той же час робимо комп'ютерну анестезію. Ми не використовуємо шприців, блискучих металевих інструментів і всього того, що підсвідомо нагадує про небезпеку. А ще вибудовуємо довірливі стосунки між колективом і малими пацієнтами, і вони залюбки приходять до нас», – запевняє Андрій Іванців. 

Також важливо виробити у дітей звичку догляду зубів змалечку, щоб не було потреби їх потім лікувати. Наприклад, нещодавно у Львові в комунальному дитсадку №135 запровадили чищення зубів перед обіднім сном. Діти з допомогою анімації вчаться розрізняти шкідливі та корисні для ротової порожнини продукти. 

«Було б чудово, якби чищення зубів у дитсадках запровадили на державному рівні. Також можна подумати про проєкт, який ми впровадили у центрах «Акварель» під назвою «Цифровий банк здорових зубів». Фіксуємо первинну форму здорового зуба з допомогою сканування, щоб у разі пошкодження його відтворити, – веде далі Андрій Іванців. – Якби кожен приходив на сканування зубів, дбав про їх гігієну для запобігання карієсу, ми мали б здорову націю».

Юлія Кметик

Фото: Твоє місто / Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!