Київ

2-го травня Мінкульт має розглянути документацію «Будинку з комахами» для внесення до реєстру пам’яток

1171 0
Профільний Департамент КМДА надіслав документацію до Міністерства культури ще 14-го квітня та очікує надання будівлі охоронного статусу на засіданні експертної комісії Мінкульту, яке пройде 2-го травня.
Фото: Дмитро Білоцерківець

Фото: Дмитро Білоцерківець

Департамент охорони культурної спадщини КМДА просить Міністерство культури та інформполітики надати будівлі охоронного статусу на засіданні експертної комісії Мінкульту, яке пройде 2-го травня, інформують у відомстві.
 
Департамент КМДА нагадує, що направив облікову документацію на вищезазначений об’єкт до Міністерства листом від 14-го квітня. 
 
«Інформуємо, що завтра планується засідання Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП. Департамент сподівається, що ця облікова документація буде розглянута на засіданні та найближчим часом даному будинку буде надано статусу пам’ятки місцевого значення», - йдеться в повідомленні.
 
У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА повідомили, що обстеження та дослідження об’єкта за адресою вул. Володимирська, 93, з метою підтвердження його історико-культурної цінності та можливості занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України провели ще у 2022 році.
 
Тепер, коли усі документи отримало Міністерство культури, у Департаменті висловили сподівання, що завтра на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП облікова документація «Будинку з комахами» буде розглянута та невдовзі будівлі буде надано статусу пам’ятки місцевого значення.
 
Депутат Київради Дмитро Білоцерківець повідомив, що «всі незаконні роботи по демонтажу історичної будівлі на даний час зупинені».
 
Нагадаємо, епопея з будівлею розпочалася ще у 2021 році. Тоді Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.
 

Як ми повідомляли, 13 квітня стало відомо, що у Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами».

20 квітня попри приписи Департаменту охорони культурної спадщини КМДА у будинку знову відновилися роботи з демонтажу.
 

Пізніше Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив з вимогою припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронних органів. Після цього з будмайданчика забрали будівельну техніку, однак демонтаж будинку продовжився вручну.

Минулого тижня, комунальники прибрали будівельний паркан біля «Будинку з комахами» та побачили, що забудовник, вже встиг демонтував повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки.

Коли міський благоустрій прибрав незаконні риштування на споруді, виявилося, що встигли будівельники знищити ще й 3 поверх споруди.

Довідка. На початку ХХ століття садиба на Володимирській, 93, належала заможній міщанці Марії Станіславській. Будинок був збудований 1893 року. Нині будинок має непересічну цінність і відзначається своїм багатим внутрішнім оздобленням, що контрастує із зовнішнім оздобленням споруди. На початку ХХ століття плафон сходовий майданчик було оздоблено ліпними горельєфними зображеннями рослин та комах, серед яких привертають увагу гігантські мухи. Уся ця пластика виконана у стилі модерн. Натомість фасад доволі простий та лаконічний, оформлений відповідно до стильової концепції історизму, використовуючи прийоми цегляного стилю з елементами неоготичного, неороманського стилів.

Будинок був в доброму стані, поки декілька років тому поруч почали будувати черговий офісний центр. Після початку будівництва стіни будинку вкрилися тріщинами. Певний час мешканці будинку намагалися протидіяти забудові, але за деякий час забудовник запропонував людям викупити викупити всі 12 квартир і більшість власників пішла на таку угоду.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!