Київ

Після конфіскації техніки, руйнування «Будинку з комахами» у Києві продовжується вручну

1272 0
Робочий, на ім'я Микола працює вдень, вночі та навіть на вихідних.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Будівельник Микола вже тиждень вручну розбирає пам’ятку архітектури на вулиці Володимирській, 93 – «будинок з комахами» 1893 року. Про це повідомив київський активіст Дмитро Перов.

Микола почав працювати на будівництві 11 квітня, але за тиждень, після приписів департаментів КМДА, в нього забрали техніку.

«З того часу і по сьогодні йому доводиться працювати вручну. Для того, щоб встигнути розібрати пам’ятку до нашої перемоги, Микола працює вдень і вночі та навіть на вихідних! Зараз його не може зупинити ані Національна поліція України, ані Київська міська прокуратура», – розповідає Перов.

За його словами, будинок вже позбувся півтора поверху правого крила, знято частину даху. Демонтаж переривали лише періодичні візити інспекторів Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Також ми писали, що активісти фіксували вивезення з будівельного майданчика 130-річної жовтої київської цегли.

Нагадаємо, що днями ситуація із «Будинком з комахами» на Володимирській, 93 продовжує заплутуватися —  у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА кажуть, що будинок уже набув статусу об'єкта культурної спадщини м.Києва, що захищає його від посягань забудовника, а у Мінкульті кажуть, що документів на внесення до переліку об'єктів культурної спадщини не отримували.

Довідка. На початку ХХ століття садиба на Володимирській, 93, належала заможній міщанці Марії Станіславській. Будинок був збудований 1893 року. Нині будинок має непересічну цінність і відзначається своїм багатим внутрішнім оздобленням, що контрастує із зовнішнім оздобленням споруди. На початку ХХ століття плафон сходовий майданчик було оздоблено ліпними горельєфними зображеннями рослин та комах, серед яких привертають увагу гігантські мухи. Уся ця пластика виконана у стилі модерн. Натомість фасад доволі простий та лаконічний, оформлений відповідно до стильової концепції історизму, використовуючи прийоми цегляного стилю з елементами неоготичного, неороманського стилів.

Будинок був в доброму стані, поки декілька років тому поруч почали будувати черговий офісний центр. Після початку будівництва стіни будинку вкрилися тріщинами. Певний час мешканці будинку намагалися протидіяти забудові, але за деякий час забудовник запропонував людям викупити викупити всі 12 квартир і більшість власників пішла на таку угоду.

 
 
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!