Мобілізація в лютому. Кого з чоловіків можуть призвати

3525 0
Військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років.
Фото: ТСН.ua

Фото: ТСН.ua

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років, будь-то з них може бути мобілізований, якщо не має відстрочки і придатний до завдань на службі. Депутати анонсують, що новий законопроєкт буде зареєстровано у Верховній Раді в перший тиждень лютого 2024 року. Поки не прийнято нового закону, діють звичні правила мобілізації, пише видання NV.

Як повідомив начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, мобілізація йде за планом – мобілізації жінок в Україні немає й не було, а мобілізація відбувається тоді, коли у громадянина немає відстрочки, а військово-лікарська комісія визнала такого придатним або обмежено придатним до служби.

Читайте також: Мобілізація в Україні. Що може змінитися у 2024 році 

Мобілізацію проводять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Керівники ТЦК уповноважують осіб, передбачених законодавством, проводити оповіщення серед чоловіків. Оповіщення проводиться через вручення повістки, яку не можна оскаржити в суді, чи відмовитися від неї.

Підполковник Володимир Фітьо пояснив, що громадяни України, які отримали повістки і добровільно за ними прийшли, звіряють дані, перевіряють наявність відстрочки та придатність до служби на ВЛК.

«Військовозобов'язані громадяни після отримання повістки, якщо вони з’явилися в ТЦК особисто, проходять медичний огляд та оновлюють свої військово-облікові дані. Якщо в них немає причин, передбачених законодавством для отримання відстрочки від мобілізації, їх скеровують у навчальний центр, де проходять навчання від одного місяця і, відповідно, вже потім скеровуються до своїх військових частин», – пояснив він.

Читайте також: Євген Дикий: «Пів мільйона мобілізованих у 2024 році – це мало»

Уповноважені працівники ТЦК, керівники на роботі, домовласники та керівники ОСББ, представники органів місцевого самоуправління можуть вручати повістки про уточнення даних, проходження ВЛК. Хто не має права на відстрочку і визнаний придатним до служби може отримати мобілізаційне розпорядження.

Хто підлягає мобілізації

Допоки у Верховній Раді не подали новий законопроект про мобілізацію від уряду, і він не був прийнятий та підписаний президентом, порядок мобілізації, категорії чоловіків, які підлягають призову та оповіщення залишаються незмінні. Оскільки існують обмеження щодо мобілізації в Україні, то відповідно до закону, призову підлягають такі чоловіки:

1) за віком і досвідом:

  • від 18 до 60 років ― якщо є досвід військової служби;
  • від 27 до 60 років ― якщо немає досвіду служби;

2) за станом здоров’я:

  • придатні у мирний і воєнний час за постановою ВЛК;
  • непридатні у мирний час, обмежено придатні у воєнний час за постановою ВЛК;
  • обмежено придатні у мирний час, придатні у воєнний час за постановою ВЛК;

3) за перебуванням на військовому обліку:

  • зняті з військового обліку, якщо минула підстава для цього ― після взяття на облік підлягають мобілізації;
  • виключені з військового обліку, які не засуджені за тяжкий або особливо тяжкий злочин після добровільного проходження ВЛК та отримання від неї постанови про обмежену придатність ― підлягають мобілізації;

4) за наявністю відстрочки:

  • не мають права на відстрочку;
  • не підлягають мобілізації, але можуть бути мобілізовані за власною добровільною згодою і проходити службу відповідно до закону;
 

Нагадаємо, що у Львові та області збільшилась кількість добровольців, які прагнуть вступити на військову службу за контрактом. Детальніше про військову службу за контрактом читайте тутТакож додамо, що жителям Львівської територіальної громади, які підпишуть контракт з Десантно-штурмовими військами чи морською піхотою, одноразово виплатять по 50 тисяч гривень. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!