На Львівщині оцифрували найстарішу дерев'яну церкву України

1359 0
У межах проєкту створили сучасну інклюзивну музейну експозицію, що враховує потреби різних цільових аудиторій.
ФОТО: WOODENROUTE

ФОТО: WOODENROUTE

У селі Стара Скварява презентують 3D модель та віртуальний тур храмом Святого Архистратига Михаїла. Він є найстарішою датованою дерев’яною церквою України. Про це повідомили в Українському культурному фонді.

«У межах проєкту було створено сучасну інклюзивну музейну експозицію, що враховує потреби різних цільових аудиторій: у музеї розмістили нові інформаційні банери із QR-кодами, збільшеними копіями ікон верхнього ряду іконостасу. Створено авдіогід українською та англійською мовами. Окрім цього командою проєкту створено короткометражний документальний фільм про Староскварявський іконостас та перебіг проєкту з його оцифрування», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Ходіть в музеї — там не страшно. Як музеям стати дружніми до дітей

Додамо, що найцінніша частина іконостасу – ікони Перемиської іконописної школи XVI ст., а також імовірно роботи відомого українського іконописця доби бароко Івана Рутковича.

Для довідки 

Дерев’яна церква, що збереглася до наших днів, з’явилася в Старій Скваряві в 1715 році, але вона була побудована раніше – в 1508 році. На одному з брусів, з яких вона складена, написаний рік зведення. У Стару Скваряву храм був перенесений з сусіднього села Глинська, що стоїть на горі Горай на місці стародавнього городища Щекотин. До церкви перенесли і її іконостас – один з кращих пам’ятників Перемишльської школи іконопису.

Найдавнішими в ньому є ікони молельного ряду середини XVI століття, на яких зображені по два євангельських сюжети і по дві фігури святих. 

Ірина Давосир

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!