Історичну синагогу на Львівщині, яка в аварійному стані, мають оцифрувати

1202 0
Будівля є пам'яткою національного значення.
Синагога у Бродах / Фото: Віталій Пристава

Синагога у Бродах / Фото: Віталій Пристава

У середу, 28 червня, група експертів із компанії Skeiron здійснить оцифрування Бродівської синагоги, щоб у разі розбирання аварійного склепіння, його потім можна було відтворити. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Читайте також: У Великій Бродівській синагозі, яка є пам'яткою архітектури, обвалився дах

«Якщо аварійне склепіння не вдасться зафіксувати або приймуть рішення його розібрати, то нам потрібно мати цей елемент оцифрованим, щоб його не втратити та потім відтворити», – зазначила Олена Василько. 

Вона також додала, що синагога вже давно була в аварійному стані, ситуація складна і зараз експерти вирішують основні технічні рішення для забезпечення пам’ятки: чи зможуть відтворити склепіння та зробити новий дах, чи зафіксують тимчасовий над пам'яткою, щоб вона не руйнувалася далі. Терміни та вартість реставрації поки не затвердили.

Читайте також: Перший концерт фестивалю LvivМozart провели на руїнах синагоги у Бродах. Атмосферні фото

Нагадаємо, історичну синагогу XVIII століття, що є пам'яткою національного значення, планують відреставрувати, бо обвалилося склепіння та дахівка. Для реставрації синагоги виділять кошти із обласного бюджету. 

Для довідки

Кам'яна синагога була збудована 1742 року на місці дерев’яної, яка згоріла. З її історією пов’язано чимало легенд та переказів. У травні 1859 вона стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. На початку ХХ століття тут проводилися ремонтні роботи. Значних ушкоджень синагога зазнала під час Другої світової війни – були втрачені південна та північна прибудови. У 1960-х роках тут провели ремонт і облаштували приміщення під склад. Через постійне протікання даху будівлю перестали використовувати взагалі. У 1991 році місцева влада намагалася провести реставрацію синагоги і пристосувати її для картинної галереї, однак задум так і не був втілений в життя. Зараз пам’ятка перебуває в аварійному стані.

Юлія Кметик

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!