На Львівщині планують створити новий Національний природний парк

5075 0
Науковці ЛНУ створять проєкт парку безкоштовно задля економії державних коштів та використання їх для армії.
фото: ЛНУ

фото: ЛНУ

На Львівщині планують створити Національний природний парк «Опілля». Орієнтовна площа майбутнього парку складатиме 16790,6 га з включенням лісових земель та частини русла Дністра із водоохоронними зонами та заплавними прибережними територіями в межах Львівського та Стрийського районів. Про це повідомила пресслужба ЛНУ імені Івана Франка. 

Науковці Львівського університету розроблять проєкт створення НПП «Опілля» безоплатно, щоб заощадити кошти державного бюджету та використати їх на потреби армії.

Зазначимо, зараз на Львівщині вже створено та здійснюють свою природоохоронну діяльність п’ять національних природних парків: Яворівський (1998 р.), Сколівські Бескиди (1999 р.), Північне Поділля (2010 р.), Бойківщина (2019 р.) та Королівські Бескиди (2020 р.). А також ведеться робота зі створення національного природного парку «Надбужжя» ім. Блаженнішого Любомира Гузара.

Читайте також: У Національному природному парку на Львівщині незаконно вирубали дерева

Для довідки

Національний природний парк є природоохоронною, науково-дослідною, рекреаційною, культурно-освітньою установою загальнодержавного значення, який створюється з метою збереження, ефективного використання і відтворення унікальних природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, історико-культурну, наукову, оздоровчу, культурну та естетичну цінність.

Перші новочасні українські природоохоронні території в Галичині було створено за дорученням Митрополита Андрея Шептицького в церковних лісах Української Греко-Католицької Церкви у 1932 році. Тоді інспектор лісів Андрій Мельник (майбутній полковник армії УНР та другий голова ОУН) і талановитий лісівник Андрій П’ясецький (пізніше став міністром лісництва в уряді Ярослава Стецька відновленої у 1941 року Української Держави) підготували документи і створили на території 255 гектарів перегінських церковних лісів кедровий заповідник «Льолинське Яйце».

В наступні роки до цієї природоохоронної території долучили ще шість ділянок соснового, ялицевого, букового, яворового лісів та урочищ «Ставки» і «Палати», розробили проєкт першого Українського Парку Природи. На превеликий жаль, повністю реалізувати проєкт завадила Друга світова війна.

Нагадаємо, у Національному природному парку «Сколівські Бескиди» ознакували шлях пам’яті Юрія Руфа. Шлях бере свій початок біля водоспаду Кам’янка.

Юлія Кметик

Фото: ЛНУ

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!