На Львівщині стрімко зростає кількість хворих на кашлюк. Як вберегтися

14450 0
Цю хворобу називають стоденним кашлем, оскільки людина довго і часто кашляє.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

За перші два місяці 2024 року на Львівщині зареєстрували 73 випадки захворюванності на кашлюк, з них 68 серед дітей. Про це у коментарі Tvoemisto.tv  повідомила головна державна санітарна лікарка у Львівській області Наталія Іванченко.

З середини 2023 року почалися повідомлення з країн Євросоюзу про зростання числа хворих на кашлюк. Та сама історія почалася й на початку 2024 року, коли до цих країн долучилися Чехія, Хорватія, Бельгія і Нідреланди. У Чехії та Нідерландах повідомляли навіть про летальні випадки при кашлюку. Відповідно зросла захворюваність в Україні і у Львівській області за 2023 рік в нас було зареєстровано 85 випадків кашлюку, тоді як у 2022 році був зареєстрований лише 1 випадок. 

«Реальна кількість хворих є значно більшою, оскільки дорослі не завжди звертаються по медичну допомогу з тривалим кашлем, та й не завжди лікарі обстежують їх на кашлюк. Сказати, що відбувається щось незвичайне ми не можемо. У передковідний період у Львівській області реєстрували близько 100-130 випадків кашлюка. Під час коронавірусу кашлюку було менше, а зараз знову спостерігається ріст», – зазначила Наталія Іванченко.

Симтоми кашлюку

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю. На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Цю хворобу називають стоденним кашлем, оскільки людина довго і часто кашляє. Джерелом інфекції є хвора людина, яка при розмові чи чханні виділяє мікроорганізм, через який інші можуть інфікуватись. Класична форма кашлюка – це нападоподібний кашель. Ці напади наступають переважно вночі, повторюють 30-40 разів на добу. Також кашель може супроводжуватися блювотою, зупинкою дихання, слизом та навіть втратою свідомості.

Кашель при кашлюку може тривати приблизно 8 тижнів і супроводжуватись апное (тобто тимчасовим припиненням дихальних рухів). Серед частих ускладнень захворювання – пневмонія, рідше – судоми та ураження головного мозку.  Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк.

Як вберегтися

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться дитині у 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Якщо з якихось причин дитина пропустила щеплення, слід надолужити його якомога швидше, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена вчасно дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати серйозні наслідки для здоров’я.

Читайте також: Чи варто львів'янам довіряти індійській вакцині від кашлюку

Важливо щепитися від кашлюка усім вагітним жінкам незалежно від того, чи вакцинувалися вони в дитинстві. Найкраще зробити це протягом другого або третього триместру, оптимально в термін від 16 до 32 тижнів, під час кожної вагітності. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюка в перші місяці її життя, до того, як її саму вакцинують від цієї хвороби.

Нагадаємо, що кашлюк, пневмококова та менінгококова інфекції – це бактеріальні інфекції, які лікують антибіотиками. Тому завдяки щепленню більшість збудників нівелюються, людина рідше хворіє, тож є менше підстав для вживання антибіотиків.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!