На Львівщині зареєстрували випадок захворювання на ехінококоз у дитини

5685 0
Фахівці встановили, що у домашньому осередку ведеться домашнє господарство, є свині, кози, корова та собака, що могло бути джерелом інфікування.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Львівський області зареєстрували випадок ехінококозу печінки у дитини 12 років. Зі скаргами на різкий біль у правому підребер’ї дитина поступила у хірургічне відділення стаціонару. Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі.

Під час УЗД-діагностики діагностували кісти печінки. Після лапароскопічного оперативного втручання вміст кісти скерували в паразитологічну лабораторію Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, де підтвердили діагноз «Ехінококова кіста печінки». Фахівці встановили, що у домашньому осередку ведеться домашнє господарство, є свині, кози, корова та собака, що могло бути джерелом інфікування.

Читайте також: У Львові врятували дворічну дівчинку, яка проковтнула магніти від конструктора

Додамо, що проблема діагностики і лікування ехінококозу залишається актуальною і набуває соціального характеру. Загальна частота ехінококозу становить від 1 до 220 випадків на 100 тисяч населення. Дитячий ехінококоз викликає певні труднощі діагностики та залишається серйозною проблемою для здоров’я.

Нагадаємо, лікарі львівської обласної дитячої клінічної лікарня ОХМАТДИТ витягли з ока 3-річної дівчинки дирофілярію завдовжки понад 10 сантиметрів. Найчастіше гельмінт, або «зла нитка» потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива. 

Для довідки

Ехінококоз – тяжкий хронічний гельмінтоз, при якому у печінці, легенях та інших органах людини утворюються кісти. Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, перш за все, із собаками. Хвора людина для людей, що її оточують, небезпеки не становить. Джерелом інвазії є м’ясоїдні тварини (домашні собаки, вовки, куниці тощо), у кишківнику яких паразитує зрілий гельмінт. Собаки в свою чергу заражаються при поїданні внутрішніх органів великої рогатої худоби та свиней з ехінококозними пухирями.

Інфікування людини відбувається під час споживання овочів, ягід, води, забруднених виділеннями хижаків, що містять яйця гельмінта, а також при тісному контакті з собаками. При догляді за собакою, контакті людина забруднює руки і може занести збудника собі до рота. Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, тобто хірургічний.

Для того, аби попередити зараження людини ехінококами собак та диких м’ясоїдних тварин, слід:

  • регулярно проводити дегельмінтизацію тварин,
  • при виявлення в печінці, легенях або м’ясі забитих тварин (вівці, свині, корови) кіст та інших пухлиноподібних утворів знищувати ці органи
  • заборонити утримання собак (крім сторожових) на території тваринницьких ферм, забійних майданчиків, у місцях збереження кормів.
  • дотримуватись правил особистої гігієни
  • перед споживанням в їжу овочів та ягід ретельно мити та ошпарювати окропом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!