Київ

На незаконно зведених поверхах «будинку-монстра» в Києві продають квартири. Як виглядають та скільки коштують

1061 0
За голі стіни на незаконно надбудованому поверсі доведеться викласти $150 тисяч.

Попри розгляд справи про демонтаж незаконної надбудови 4 поверхів «будинку-монстра» на Подолі по вулиці Нижній Вал, 27-29, що триває і досі, на добудованих поверхах вже активно продають квартири.

На сайті OLX у розділі «Нерухомість» з'явилось оголошення про продаж двокімнатної квартири у ЖК «Поділ Престиж» на 12-му поверсі площею 100 кв. м. Помешкання продається за $150 тис. На момент виходу матеріалу, оголошення стало неактивним. 

Під виглядом таємного покупця журналіст оглянув разом з рієлтором квартиру. Незавершеними залишаються внутрішні роботи та широкий простір для перепланування. Деякі комунікації у помешкання вже заведені – світло та вода.

Як запевняє представник агенції нерухомості, що супроводжує продаж квартири на проблемному поверсі, «з документами все гаразд, угода укладається стандартна – купівлі-продажу». Власником виступає фізична особа, і «якби це було незаконно, агентства не займалися б такими сумнівними угодами», – каже рієлтор і критикує активістів за галас у ЗМІ довкола «будинку-монстра» на Подолі.

Нагадаємо, на початку року британський журнал про архітектуру і дизайн Dezeen опублікував огляд ремонту в одній з квартир на верхніх поверхах будинку на Подолі. Користувачі соцмереж помітили, що решітки на балконі такі ж, як і в «Поділ Престиж», більш відомий, як «Монстр на Подолі». Тоді визначити вартість готової квартири не вдалося. 

Додамо, касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду заборонив вводити в експлуатацію «будинок-монстр» на Нижньому Валу, 27-29 ще наприкінці 2021 року.

Раніше ми повідомляли, що Північний господарський апеляційний суд поновив розгляд справи про демонтаж незаконної надбудови 4 поверхів «будинку-монстра» на Подолі. Суддя призначила ще одну експертизу будівлі, яка стане четвертою.

Зазначимо, минула експертиза підтвердила незаконність чотирьох надбудованих поверхів.

 – будівля не відповідає вимогам нормативних актів щодо будівництва в історичному ареалі м. Києва, охоронних зонах та зонах регулювання забудови;

 – будівля негативно впливає на збереження культурного ансамблю історичної забудови Подолу;

 – виконання демонтажу поверхів вище 8-го поверху без нанесення непоправної шкоди іншій частині будівлі та оточуючим будівлям можливе".

Нагадаємо, у 2012 році ТОВ «Пателі Лізинг» отримало дозвіл на будівництво 8-поверхового будинку на Подолі. Однак, у подальшому фірма побудувала 12-поверхову будівлю ЖК «Поділ Престиж», яку охрестили «будинок-монстр на Подолі».

У листопаді 2019 року Госпсуд Києва зобов’язав фірму знести чотири поверхи вище восьмого поверху будинку, адже вони не були передбачені проєктом і є самочинно збудованими.

21 жовтня 2020 року Північний апеляційний госпсуд це рішення скасував і провадження у справі закрив. Пізніше ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції.

2 вересня 2021 року Верховний суд України поновив забезпечення позову у вигляді заборони на введення в експлуатацію «будинку-монстра».

Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!