Київ

На новому пішохідному мості-хвилі на столичній Оболоні почали монтувати блоки

2059 0
Завершити будівництво планують у 2024 році.
Роботи з блоками арки. Фото: Олексій Самсонов

Роботи з блоками арки. Фото: Олексій Самсонов

У Києві триває будівництво пішохідного мосту між Оболонською набережною та островом Оболонський. Днями на будівельники розпочали встановлення першого блоку для майбутньої «хвилі».
 
Як розповіли у компанії «Укрсталь Конструкція», що займається проєктуванням, виготовленням і монтажем мостових металоконструкцій для даного об’єкта, вага одного – від 2 до 7 тонн. Тому роботи зі зварювання та встановлення проводять за допомогою крана.
 
 
 
 
Візуалізація готового мосту
 
Зазначимо, частини майбутнього пішохідного мосту виготовили на заводі компанії «Укрсталь Дніпро», який реалізував проєкт будівництва Запорізького мосту. Як зазначили в компанії, блоки спроєктовані та вироблені за спеціальною технологією, яка не має аналогів в Україні, а їх виробництво штучне й високотехнологічне.
 
На самому острові вже сформована піщана зона пляжу зі свіжого піску. Ближче до мосту у прибережній зоні збережена рослинність вздовж урізу води — кущі, дерева. На острові крім того, збережені всі великі автентичні дерева по обидва береги.
 
Нагадаємо, будівництво Оболонського моста триває з 2020 року коштами меценатів – спершу за гроші компанії -забудовника Stolitsa Group Владислави Молчанової. У січні цього року Метрополія Великого Парижа виділила на продовження будівництва мосту-хвилі на Оболоні 19 496 412,0 грнДля його спорудження використають майже 300 тонн металу, який виготовили на «Азовсталі». Його встигли зробити й вивезти з комбінату напередодні повномасштабного вторгнення. Гроші з міського бюджету не залучають.
 
Зазначимо, на сьогодні повністю збудовано фундаменти 4-х опор. У березні 2023 року розпочато роботи з улаштування металевих технологічних опор, які згідно з проєктом необхідні для монтажу металоконструкцій прогонової будови арки. Запланований термін завершення будівництва 2024 рік.
 
Ширина пішохідного об'єкта буде 4 м, а довжина – 164 м. Міст буде комфортним для пересування маломобільних груп населення. Проходу маломірних суден до затоки Оболонь об'єкт не заважатиме. Цей міст з’єднає Оболонський острів і парк «Наталка» біля Оболонської Набережної.
 

Додамо, що під час будівельних робіт на Оболонському острові були знайдені — лунниця з емаллю (жіноча прикраса у формі півмісяця) III-VIII століття, козацька люлька і мушкетні кулі. Як все це могло опинитися на збереженій частині колишніх оболонських заливних луків, де не могло існувати постійних поселень — поки невідомо.

Комунальне підприємство «Плесо» уклало договір з Інститутом археології НАН України для реалізації археологічного нагляду за виконанням робіт на території Оболонського острова.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!