Не тільки Залужний: Могилянка та УКУ теж отримали спадок

9624 0
Громадянин США українського походження Грегорі Степанець заповів $1 млн Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та по $2 млн для Києво-Могилянської академії та Українського католицького університету.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Днями стало відомо. що Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний у січні отримав мільйон доларів у спадок від американця українського походження і віддав їх на потреби армії.

Також спадкоємцями американця українського походження Григорія Степанця стали Національний університет Києво-могилянська академія у Києві та Український католицький університет (Львів), яким жертводавець заповів у спадок по $2 млн. Про це написав Борислав Береза у своєму Facebook.

Окрім цього Степанець залишив спадок музичному колективу стародавньої музики з Києва та $1 млн армії оборони Ізраїлю.

Із відповіді журналістам на запит до генштабу, стало відомо, що спадок і Залужному, і університетам став символічним і досить несподіваним жестом.

Читайте також: ситуація зі світлом у Києві після обстрілу

Сам же Григорій Степанець народився 1938 року у Вінниці. Його батько воював у Другій світовій війні та був убитий німцями в жовтні 1941 року.

«Григорій з матір'ю були евакуйовані на Урал, де вони зазнали голоду та інших випробувань. Після закінчення війни вони повернулися до Вінниці. У місті тоді так само було дуже мало їжі. Вижили лише завдяки тому, що дядько, який воював (був поранений і втратив ногу), ділився з ними військовим пайком», – йдеться у відповіді пресслужби генштабу ЗСУ.

Після завершення середньої школи із золотою медаллю у 1956 році Григорій Степанець вступив до Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, який закінчив із відзнакою, отримав ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії.

Читайте також: Чим атакували Київ 26 січня

Він вільно володів українською, російською, німецькою, італійською та англійською мовами.

Після завершення вищої освіти, Григорій Степанець працював науковим співробітником в університеті, а згодом - у кількох різних установах старшим системним програмістом і аналітиком.

Працюючи в Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві, підписав листа на підтримку дисидентів і невдовзі був звільнений радянською владою за сфальсифікованим приводом. Зазнав переслідувань КДБ, і  не міг далі працювати. Подавав заявку на отримання виїзної візи, але йому відмовили. Про це розповіли у генштабі, спираючись на архівні дані. 

Тільки після приходу Михайла Горбачова до влади ситуація змінилася, і Григорій Степанець отримав дозвіл виїхати з Радянського Союзу.

Читайте також: Київ та Київська область повернулися до графіків відключень

У 1989 році він приїхав до Сполучених Штатів і почав працювати в Microsoft розробником програмного забезпечення (Редмонд, штат Вашингтон). Разом з іншим розробником програмного забезпечення вони винайшли патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

Григорій Степанець помер 24 жовтня 2022 року, наступного дня після смерті дружини. Вони познайомилися у 1959 році під час навчання в університеті.

У нього залишилася донька, внук та правнук.

Родичі Степанця розповіли, що «з любов’ю Григорія до України можна порівняти лише його любов до рослин і дерев».

Ігор Ющенко

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!