Новий керівник патрульної поліції Львова: «Зробимо більший акцент на розкритті злочинів»

8917 0
Роман Пилипенко розповів Tvoemisto.tv, що набиратиме нових копів і всерйоз займеться безпекою на дорогах. У Запоріжжі, де Пилипенко працював дотепер, його роботу оцінюють по-різному.
Фото: hromadske-zp.tv

Фото: hromadske-zp.tv

Роман Пилипенко, який учора був представлений особовому складу управління патрульної поліції Львова як новий керівник, розповів Tvoemisto.tv про свої першочергові завдання. Пилипенко, який дотепер очолював патрульну поліцію Запоріжжя, спочатку має намір «вникнути в ситуацію в управлінні», а потім – зосередитись на розкритті злочинів.
 
«Ми будемо більше робити акценти на розкритті злочинів: грабежів, розбоїв, крадіжок, виявлення наркотиків. Будемо проводити тренінги, спрямовані на дані види злочинів. Тоді будемо переходити на питання, пов’язані з безвізом», – сказав він. Також, за словами Романа Пилипенка, одним із головних його завдань буде доукомплектування штату патрульної поліції Львова. 
 
Ще один аспект підвищеної уваги нового начальника – безпека дорожнього руху,  затори на дорогах та проблеми з паркуванням. 
 
«Сектор безпеки дорожнього руху зі свого боку буде максимально контролювати і надсилати вимоги до нанесення відповідної розмітки і знаків. Особливо якихось ноу-хау не буде. Можливо, спробуємо виділити окремі екіпажі, які будуть закріплені за конкретним районом. Вони будуть в пікові години працювати суто на дотримання правил дорожнього руху», – зазначив Пилипенко.
 
Перші кілька місяців служби в Запоріжжі Пилипенко жив у службовому кабінеті. У Львові такого екстріму вже немає.
 
«Зараз я винаймаю житло на короткий термін і підшукую собі квартиру на довгострокову оренду», – сказав начальник управління патрульної поліції. Він також наголосив на тому, що не обирав місце служби. 
 
«Твоє місто» попросило журналістів та громадських активістів із Запоріжжя розповісти, яке враження залишив по собі Пилипенко.
 
«У нього в кабінеті був портрет Бандери і Шухевича. Він україномовний, що дивно для російськомовного Запоріжжя. Питань до декларації та його статків ні у мене, ні у колег не було. Бо там фактичного нічого немає. Перший час він жив у кабінеті, де у нього була облаштована комірка. Це тривало десь півроку до того, поки він зняв квартиру», — розповіла головна редкаторка сайту 061.ua Тетяна Гонченко.
 
Згідно з декларацією за 2016 рік, Пилипенко має квартиру на 83 кв. метри та авто Mitsubishi Lancer 2006 року випуску. Його річна зарплата становила 208 578 грн, також він отримав матеріальну допомогу 3400 грн.
 
«Жодних гучних скандалів із ним пов’язано не було. З відкритістю проблем не було, багато журналістів мали його мобільний і могли подзвонити напряму. Ми робили з ним два інтерв’ю, а, наприклад, з начальником ГУ Нацполіції нам так і не вдалося домовитися про розмову», — сказала Тетяна Гонченко.
 
Водночас журналістка зазначила, що Пилипенко пішов із посади  у Запоріжжі «не дуже красиво». Журналістам стало відомо про його звільнення (переведення), і вони про це написали. Прес-служба патрульної поліції спростовувала цю інформацію, хоча потім все підтвердилося
 
У травні в Запоріжжі стався резонансний інцидент: авто патрульних наїхало на жінку у дворі житлового будинку. Джерела “Громадського ТБ Запоріжжя” стверджували, що поліцейські вимагали від свідків видалити відео цього наїзду. Журналісти кілька днів не могли отримати чітких коментарів від поліції. 
 
Координатор ГО «Свідоме місто», яка займається зокрема і питаннями безпеки дорожнього руху, Олексій Добряков, каже, що патрульній поліції в Запоріжжі вдалося налагодити діалог, але вважає, що робота була недостатньо компетентною. 
 
«Патрульна поліція в нинішньому її стані не зовсім знає та аналізує причини виникнення ДТП на вулицях. За висловлюваннями Пилипенка та івентами, які проводили патрульні, ми бачимо, що вони не зовсім розуміли ці причини. Основна причина – це перевищення швидкості, це загальноукраїнська та загальносвітова тенденція. Ми писали запити, щоби дізнатися, які рекомендації патрульна поліція видає місту. За рік їхньої діяльності вони написали тільки 30 рекомендацій-приписів, які зовсім не стосувалися обмеження швидкості в місті, щоби знизити кількість ДТП та жертв. Наші рекомендації щодо облаштування міста і доріг, які ми надсилали безпосередньо начальникові патрульної поліції, були повністю проігноровані», — розповів Олексій Добряков. За його оцінками патрульним Запоріжжя бракувало ведення статистики ДТП та аналізу причин аварій. 
 
Твоє місто

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!