Об'єкти критичної інфраструктури забезпечені. Яка ситуація з пальним на Львівщині

3322 0
Черги на автозаправках виникають через розрахунок водіями готівкою.
Фото/ pixabay.com

Фото/ pixabay.com

Ситуація з пальним на Львівщині є стабільною попри те, що на автозаправних станціях спостерігаються черги в останні дні. Зі слів заступника голови Львівської ОВА Юрія Бучка, здебільшого АЗС перепрофілювалися на безготівковий рахунок, тобто продають пальне по талонах.

Зокрема, юридичні особи працюють за договорами з АЗС, закупляють картки і отримують пальне у потрібній кількості. Також повністю забезпечені пальним об’єкти критичної інфраструктури. Щодо черг на АЗС, то вони виникають через те, що водії розраховуються готівкою.

Читайте також: В Україну за новими правилами ввезли першу тисячу тонн пального з Європи

Юрій Бучко зауважує, що наразі є певні проблеми з логістикою через те, що прямі поставки у зв’язку з бойовими діями порушені, зараз нафтобази перепрофільовуються на поставки з Європи.

«У зв'язку з бойовими діями порушені прямі поставки пального, зокрема не має поставки з Кременчуцького заводу. Але зараз трейдерами напрацьовуються механізми постачання з країн Європи і дефіцит, який є на певних АЗС вирішиться найближчими днями. Окрім того, ЛОВА спільно з Урядом та польськими колегами домовились про проїзд транспортних засобів, які перевозять пальне через кордон поза чергою», – додав він.

Читайте також: Проблему з пальним можна вирішити, – експерт

Щодо вартості пального, то ціни зросли з декількох причин, зокрема, зменшення кількості поставок та довший маршрут довезення. Вартість пального на АЗС регулюється постановою уряду, де вказана допустима сума націнки і відповідно кінцева готівкова ціна. Дрібний гурт регулюють самі АЗС.

Нагадаємо, що АЗС підвищили ціни на пальне. Раніше уряд підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензин на 40%, щоб запобігти дефіциту на автозаправних станціях. Поки на автозаправних станціях діють обмеження на пальне, зокрема бензин і дизпаливо відпускають з лімітом у 20 літрів, а автогаз наразі без обмежень. Наразі на ринку діють кілька обмежень: 20 л на одну автівку в разі заправки автомобіля бензином або дизелем, автогаз відпускається без обмежень, а також 20 л пального на один автомобіль, а в якій конфігурації – 10 л бензину плюс 10 л газу чи дизельне пальне/газ, –  обирає водій, керуючись наявністю певного виду пального на АЗК.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!