Обласна організація УГП проголосувала за відкликання 5-ти депутатів облради

1023 0
Депутатів відкликають за підсписаний меморандум із «Європейською Солідарністю», «Батьківщиною», «Голосом» та Народним Рухом України.
Фото: Тарас Радь

Фото: Тарас Радь

Сьогодні, 22 січня, Львівська обласна організація Української Галицької Партії скликала конференцію, на якій ухвалила рішення про відкликання депутатів фракції УГП в обласній раді. Йдеться про п’ятьох обранців – Тараса Чолія, Віталія Андрейка, Марії Кульчицької-Волчко, Івана Щурка та Юрія Фольварочного. 

Читайте також: Як від перетягування бюджетної ковдри затріщала більшість Львівської облради

Як йшлося у повідомленні партії, підставою для такого кроку стало недотримання членами фракції УГП в облраді рішення партійної політради щодо неучасті у коаліційних об’єднаннях з будь-якими партіями ЛОР. Такий документ 1-го грудня 2020 року підтримали п’ять із дев’яти політичних сил – «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Голос», Народний Рух України та Українська Галицька Партія.

Заяву про відкликання керівництво УГП зробило у грудні 2020-го відразу після підписання депутатами Меморандуму про співпрацю політичних партій у Львівській облраді. Сьогодні ж відбулася конференція обласної організації, тепер рішення за політрадою. Після цього документи передадуть в територіальну виборчу комісію, яка протягом доби повинна ознайомити з цим рішенням Львівську обласну раду і, відповідно, привести до присяги наступних депутатів по списку Львівської обласної організації. 

«Відбулася конференція. Було 30 делегатів і двома третинами голосів, необхідними за законодавством, прийняли рішення про ініціювання відкликання депутатів облради. Щодо кожного кандидата голосували окремо, індивідуально, по кожному робили аналіз і ставили причини і передумови для відкликання», – повідомив за підсумками конференції Tvoemisto.tv голова політради УГП Ростислав Коваль.

Учасники конференції проголосували за відкликання депутатів так:

  • Чолій Тарас – за 27, проти 1, утримались 2
  • Фольварочний Юрій – за 27, проти 2, утримались 1
  • Кульчицька-Вовчко Марія – за 27, проти 2, утримались 1
  • Андрейко Віталій – =за 26, проти 2, утримались 2
  • Щурко Іван – за 25, проти 4, утримались 0

Депутати, яких відкликають, не були присутніми на конференції. Днем раніше депутат ЛОР Іван Щурко, щодо якого відбулося голосування, наголосив, що їх намагаються відкликати за підпис під меморандумом про співпрацю проукраїнських партій у день Соборності України, що це дуже «символічно і “по-галицьки». Він також нагадав, що рішення про підписання меморандуму в облраді підтримала тоді Рада ЛОО УГП і більшість місцевих осередків області, бо положення меморандуму перегукуються з передвиборчою програмою УГП, а його підписання дозволяло цю програму реалізувати.

Читайте також: Недовіра директорці. Що відбувається у львівському ОХМАТДИТі

Нагадаємо, що у Львівській обласній раді фракція Української Галицької Партії нараховує шестеро депутатів – Тарас Чолій, Віталій Андрейко, Марія Кульчицька-Волчко, Іван Щурко, Юрій Фольварочний та Ірина Кравець. Однак останню не відкликатимуть, пояснюючи це тим, що упродовж року депутатка співпрацювала з партією.

На початку грудня 2021 року УГП запустила процедуру відкликання депутатів з ЛОР. Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», партія може відкликати депутата рівно через рік з моменту набуття ним повноважень. Тобто починає працювати імперативний мандат, коли депутата можуть відкликати достроково, якщо він не виправдав довіри виборців. Вносити таку пропозицію може місцева організація політичної партії, від якої обрали депутата (у випадку УГП відкликання ініціювала обласна організація партії), а також громадяни, які є виборцями конкретного округу.

Першим кроком є проведення зборів (конференції) місцевої партійної організації, на якій ухвалюють питання про відкликання депутатів. Після цього повідомляють відповідну територіальну виборчу комісію, і керівний орган партії приймає рішення. Тоді на підставі цього ТВК повинна визнати обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати від конкретної місцевої партійної організації.

У разі оскарження депутатами рішення, дій або бездіяльності виборчої комісії у суді відбувається повторне порушення питання про відкликання.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!