Перемовини між Україною та Росією в Стамбулі завершилися. Результати

11544 0
Договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний варіант закінчення війни
фото пресслужби офісу президента

фото пресслужби офісу президента

У Стамбулі завершився черговий етап переговорів між українською та російською делегаціями. За словами голови фракції «Слуга народу» та очільника делегації від України Давида Арахамії, це вже перша перемога, що перемовини перемістили з Білорусі до Туреччини. Останню країну бачать однією із гарантій безпеки для України. Про це він заявив під час брифінгу після завершення перемовин.

«Коли почалася війна, то система безпеки Європи дала тріщину, вона не працює. Усі блоки та системи, які мають гарантувати безпеку в країні, не працюють. Ми працювали над форматом, але нічого не підписуємо, а доносимо про нову систему гарантій безпеки для України. Наполягаємо, щоби це був новий міжнародний договір, який буде працювати», – пояснює він.

Читайте також: «Якщо переговори з Путіним зазнають невдачі, це свідчитиме про третю світову», – Зеленський

За словами чиновника та дипломата Олександра Чалого, договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний варіант закінчення війни. Ключова вимога до договору – чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічні 5 статті НАТО.

«Тобто, якщо Україна буде об'єктом агресії, ми в праві протягом трьох днів вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не призведуть, то країни гаранти мають допомогти озброєнням і навіть закрити небо. Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна буде в позиції зафіксувати свій статус у формі постійного нейтралітету, позаблоковість і безядерність. Під такими гарантіями, які дорівнюють 5 статті НАТО, ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази і не будемо вступати у військово-політичні союзи. Але принципово важливо, що ніщо не буде суперечити на право вступу України до ЄС», – каже він.

Серед гарантів бачать країни Ради безпеки ООН, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль. Якщо інші захочуть приєднатися, то їм нададуть таке юридичне право.

Читайте також: «Комунікація важко, але йде», – Подоляк про черговий етап перемовин з Росією

«У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гаранти не працюватимуть на ці території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати до ЄС», – додає Давид Арахамія.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначає, що Ураїна функціонує дещо інакше, ніж РФ, бо для нас головне, щоб держава спілкувалася із суспільством.

«Імплементація рішення наслідуватиме процедуру: референдум, потім ратифікація парламентів країн гарантій. Для Криму це окремий пункт договору. Протягом 15 років будемо з Росією проводити переговори щодо Криму, протягом цього часу жодних воєнних дій. Щодо ОРДЛО це теж окремий пункт, який буде проговорюватися між президентами України та Росії», – говорить він.

Нагадаємо, що 28 лютого відбувся перший раунд переговорів між Україною та Росією. 3 березня був другий раунд переговорів між Україною та Росією, а третій 7 березня. Четвертий раунд переговорів відбувся у форматі відеоконференції 14 березня. Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України. Попередньо радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначав, що позиція України на перемовинах залишається незмінною: мир, припинення вогню, негайне відведення військ і гарантії безпеки.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!