Підозрюваному Матису дозволили виїжджати зі Львова

1603 0
Зобов’язання підозрюваному Роману Матису продовжили ще на два місяці, водночас іншому фігуранту справи Євгену Шпитку слідчий суддя відмовив у продовженні.
Фото: Facebook Романа Матиса

Фото: Facebook Романа Матиса

Львів’янину Роману Матису, якого підозрюють у незаконному продажі військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти благодійників, пом’якшили зобов’язання та дозволили виїжджати зі Львова та області без дозволу правоохоронців. Про це йдеться в ухвалі слідчого судді від 30 серпня 2022 року.

Відтак, підозрюваний може покидати відлучатися зі Львова та області без дозволу слідчого, прокурора, у провадженні якого перебуватиме дане кримінальне провадження, слідчого судді або суду.

Читайте також: Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів

Також суд продовжив Роману Матису строк дії зобов`язань, покладених ухвалою слідчого судді Галицького районного суду міста Львова від 1 липня 2022 року, терміном на два місяці – до 30 жовтня поточного року.  

Відповідно до ухвали слідчого судді від 2 вересня 2022 року, клопотання прокурора про продовження строку дії обов’язків для іншого підозрюваного Євгена Шпитка, покладених ухвалою слідчого судді від 1 липня цього року, не задоволено. Зазначається, що строк цієї ухвали завершився 1 вересня цього року.

Надалі слідчі мають намір провести тимчасові доступи та вилучення на підставі ухвали слідчого судді документів, що перебувають у володінні ТОВ «Арвін Буд», ТОВ «Вересень-Л», ТОВ «Б.М.А. І Компанія», БО «Громадська організація «Суми», громадської організації «Добро перемагає», благодійної організації «Благодійний фонд Благодійна сокира».

Читайте також: Кримінальні справи проти волонтерів або В чому «радість» для правоохоронців

Крім того, ще однією ухвалою слідчого судді від 2 вересня цього року обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою третьому підозрюваному Олегу Кончаківському, керівнику «Артан Центру», через який здійснювалася закупівля військового спорядження. Кончаківський може внести заставу у розмірі 1,5 млн грн, у такому разі йому заборонено відвідувати низку приміщень – ГО «Юридична сотня», ДПДГЗП «Спецтехноекспорт», ДК «Укрспецекспорт», ТОВ «Стімекс», ТОВ «Бельгусто», БО «Громадський фонд «Суми», БК «Благодійна сокира», ГО «Добро перемагає», ГО «Спілка мертвих юристів», ТОВ «Б.М.А. І Компанія», ТОВ «Вересень-Л», ТОВ «Меджік Волс».

Додамо, що про підозру 45-річному київському підприємцю Олегу Кончаківському повідомили 30 серпня. Тоді в СБУ зазначали, що підозрюваний, перебуваючи у змові з львівським підприємцем Романом Матисом та головним редактором інформаційного видання Євгеном Шпитком, продавав військові товари, які завозили як гуманітарну допомогу для ЗСУ. Також замість подальшої закупівлі військових товарів частину коштів, які надходили на рахунки у вигляді фінансової допомоги від благодійників, угруповання привласнювало. 

Фігурантам схеми, у тому числі двом учасникам, яких ще 5 травня затримали правоохоронці, 43-річного львів’янина та 34-річного жителя Києва, оголошено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, що двох мешканців Львівщини – президента інвестиційної компанії, львівського підприємця Романа Матиса та головного редактора інформаційного видання Євгена Шпитка – підозрюють в організації незаконної реалізації військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіків підозрюють у привласненні добровільних пожертв громадян, які виводилися з рахунків через банківські термінали та відділення. Їх затримали під час продажу партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на загальну суму 535 тис. грн. У липні цього року суд продовжив досудове розслідування до 6 листопада 2022 року. 

Tvoemisto.tv з’ясувало, що відбувається у резонансній справі Матиса і Шпитка та що про це кажуть волонтери, юристи та імовірні причетні структури. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!