Поїздки в Москву і кавери російською. Як Alina Pash стала переможницею Нацвідбору Євробачення

4594 0
Неоднозначна постать виконавиці Alina Pash на Національному відборі на конкурс Євробачення викликала суперечки ще задовго до конкурсу. Причиною цьому були її поїздка у Крим, відвідини Москви, кавер російською тощо. Tvoemisto.tv проаналізувало, чому у соцмережах почався скандал та чи може вона представляти Україну на пісенному конкурсі.

12 лютого в Україні відбувся національний відбір на Євробачення-2022, у якому попри плутанину ведучого з балами і підрахунком оцінок на листку одним із суддів, з піснею «Тіні забутих предків» перемогла Alina Pash. Виконавиця отримала 8 балів від суддів та 7 від глядачів. Друге місце за результатами національного відбору посів гурт Kalush Orchestra з 14 балами. Третє місце у співака Wellboy – 13 балів.

Після оголошення результатів у соцмережах розгорівся скандал, а гурт Kalush Orchestra заявив про фальсифікацію результатів. Під час прямої трансляції в Інстаграм гурт вимагав у представників Суспільного, аудиторської фірми PwC, яка підраховувала голоси, отримати документ із результатами голосування глядачів, однак їм відмовили. 

«Ми проведемо ще раз перевірку для того, щоб зрозуміти, як відбувався підрахунок. Усі результати підрахунку будуть опубліковані – ви побачите конкретні результати. Я гарантую, що ніяких фальсифікацій там не було», – сказав член журі нацвідбору і член правління НСТУ Ярослав Лодигін.

Рахували вручну 

Під час оголошення результатів ведучий нацвідобору кілька разів помилився із цифрами, зокрема він 3 чи 4 рази змінював гурти, які отримали найменшу кількість балів. 

До того ж, після першої помилки ведучого перестало працювати електронне табло підрахунку голосів, яке так і не включили до кінця оголошення результатів. У той час один із суддів Ярослав Лодигін взявся підраховувати бали учасників на звичайному листку. 

Зазначимо, що серед суддів нацвідбору були співачки Тіна Кароль, Джамала, а також член правління НСТУ Ярослав Лодигін.

Як реагують соцмережі 

Одразу після оголошення результатів національного відбору на сторінку «Євробачення» в інстаграм посипалися коментарі про фальсифікацію результатів і про те, що Аліна Паш не може представляти Україну. Понад три тисячі коментарів зі словами «Ганьба» та «Покажіть справжні результати». 

Крім того, обурюватися почали також у мережі Фесйбук, зокрема зазначають, що Аліну Паш допустили до конкурсу з порушенням правил власне через виступи в окупованому Криму і гастролі в Росії.

Марта Філонова, яка працює в Українському центрі в Італії, написала, що виграла у фіналі реперка Аліна Паш, яке нерівно дихає до Росії. За глядацьких голосуванням переміг гурт Kalush Orchestra, але судді віддали голоси за Alina Pash.

«Внизу є фото, де Аліна в 2017 прогулюється червоною площею у Москві, а внизу є фото, де вона в куртці в кольорах російського триколора», – зазначила Марта Філонова. 

Учора, 12 лютого, Аліна Паш у коментарі Катерині Осадчій заявила, що то був такий пранк. 

«Люди не зрозуміли пранк... Я хотіла показати середній палець усій цій системі, показати, як правильно пишеться Kyiv, а не Kiev, і якщо це не вихопили люди - вибачте, я так більше не буду робити. Пранки я більше не буду робити. Не така вже я зараз бунтарка. Я росту, розвиваюся, дорослішаю, і це нормально», – зазначила вона.

«Можна їздити до Москви «у приватних цілях». Можна виступати в окупованому Криму, порушуючи закон, який називає злочином в'їзд в АРК з російської території. І після цього без проблем стати під прапор, за який росіяни вбивають», – написав журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. 
 

Чи може Alina Pash представляти Україну? 

Після дискваліфікації минулого року співачки Maruv, якій заборонили виступати на Євробаченні, «Суспільний мовник» чітко записав у правилах те, що «До участі у національному відборі на «Євробачення» не допускаються музиканти, які виступали на території Росії та окупованих територіях після 2014 року, або виїжджали до Криму чи окупованих територій з порушенням закону». 

Аліна Паш, яка перемогла 12 лютого у фіналі нацвідбору Євробачення і цьогоріч представлятиме Україну в Турині, внесена у базу «Миротворець». Про це свідчать дані зі сайту ресурсу. Музикантку внесли ще у 2019 році за свідомий незаконний перетин українського кордону з метою потрапляння в окупований Крим. Також Аліна Паш у серпні 2015 року була у Криму і літала туди через Москву.

«Їздили ми туди із музикантами на весілля до української дівчини. На рахунок того, як ми туди летіти, на жаль, я не могла коригувати цей момент і була безсила у цьому випадку. Будучи тоді не такою медійною персоною, я не могла думати про такі наслідки, які можуть потім вилізти», – сказала вона у одному із коментарів на телеканалі 1+1 у 2019 році. 

12 лютого 2022 року Аліна Паш заявила, що хибне враження, буцімто вона летіла до Криму з Москви, склалося в широкого загалу тому, що вона у Фейсбук поставила геотегом Ялту, коли писала гнівний пост про російські авіалінії.

У 2017 році виконавиця відвідувала Москву, що стало відомо з її допису в Інстаграм, а у 2018 році Аліну Паш запросили виступити на російському фестивалі «Bosco Fresh Fest», який організувала компанія «Bosco di Ciliegi». Ця ж компанія належить довіреній людині Владіміра Путіна на виборах президента у 2018 році Михайлу Кусніровичу. Разом з Аліною там планували виступити українські гурти Yuko та «Щасливі люди». Після цього було заплановано концерти у Москві на фестивалях «Дика м’ята» та Bosco fresh fest-2018 у російському Сколковому, але їх скасували.

Нагадаємо, що Аліна Паш також потрапила у скандал у 2020 році, коли випустила відео, в якому розповіла про створення кавера на пісню російського музиканта Богдана Титомира «Делай как я». Ролик викликав хвилю критики в мережі. Тоді у ролику вона російською мовою розповідала глядачам, що «дуже любить кавери. Практикувала це і з цілими бендами, і це було дуже круто». 

На сторінці нацвідбору в Інстаграм «Суспільний мовник» щодо звинувачень у невідповідності учасниці Аліни Паш вимогам Нацвідбору на Євробачення-2022 зазначив, що «не має доказів порушення фіналісткою Національного відбору на Євробачення-2022 Alina Pash правил відбору». 

«Відеоінтерв’ю Alina Pash, яке зараз у мережі наводиться як доказ порушення вимог Нацвідбору, не містить жодного факту, що підтверджує порушення фіналісткою правил перетину кордону України. Учасниця Alina Pash надала гарантії, що не порушувала законодавство України і вимоги конкурсу: виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався зі сторони України», – йдеться у повідомленні. 

Які вирішення скандалу пропонують 

Ексчлен Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський пише, що у відборі на Євробачення-2022 цілком можливо мав місце зговір між Офісом Президента та менеджментом Суспільного мовлення.

«Перемогла «потрібна» владі артистка, яка, за правилами конкурсу, що були розроблені до речі самим Суспільним, не мала права взагалі брати участь у Національному Відборі». 

При цьому він пропонує вирішення ситуації у такий спосіб: 

1. Звільнення Ярослава Лодигіна з посади члена Правління НСТУ через маніпуляції, які відбулися під час Національного Відбору, або, як мінімум, тимчасове відсторонення від виконання посадових функцій на період проведення службової перевірки;
2. Дискваліфікація Аліни Паш за порушення умов конкурсу (відвідини Криму з порушенням національного законодавства);
3. Визначення подальшої долі Відбору. 
Софія Шавранська
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!