Поліція Польщі відкрила справу щодо висипаної української сої на залізниці

520 0
Справу скерують до прокуратури.
ФОто: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

ФОто: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Поліція Польщі розслідує справу про розсипання української сої, інцидент стався вранці 24 лютого на залізничній станції «Дорогуськ». Про це комісарка Єва Чиж із муніципального управління поліції в Холмі розповіла у коментарі RMF FM.

За даними поліції, український поїзд, що складається з 80 вагонів, в'їхав до Польщі два дні тому і чекає на митне оформлення. Саме з нього невідомі висипали 5 тонн сої.

Правоохоронці вже перевірили територію, допитали свідків. Справу скерують до прокуратури. Чиж заявила, що інцидент «важко пов'язати з сільськогосподарським протестом».

Читайте також: Президент Польщі звинувачує росію у протестах на кордоні з Україною 

Раніше на розсипане зерно відреагував очільник українського Мінвідновлення. Він заявив, що «системне знищення української агропродукції схоже на сплановані диверсії».

Нагадаємо, 11 лютого в польському Дорогуську, що на кордоні з Україною, після оформлення до Польщі в’їхали три вантажівки, якими керували громадяни України. Польські фермери, які проводять на кордоні акції протесту, заблокували їм рух. В один момент вони відкрили запломбовані причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу.

20 лютого польські аграрії перекрили залізницю поблизу пункту пропуску «Медика — Шегині» та знову висипали українське зерно з вантажного вагона. В «Укрзалізниці» розповідали, що протестувальники відкрили люк двох українських вантажних вагонів, у яких було зерно для Німеччини. За цим фактом компанія направила звернення до польських правоохоронних органів. 23 лютого на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі пошкодили ріпак в трьох зерновозах. Цей вантаж прямував транзитом через Польщу до німецького Гамбургу.

Зазначимо, що 23 лютого, українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем прибула на кордонде протестують польські фермери, однак зустріч з урядовцями Польщі так і не відбулася.

Натомість Денис Шмигаль публічно звернувся до всіх поляків. Він запевнив, що останні 5 місяців Україна не продає своє зерно, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак на польський ринок. Уряд 16 вересня 2023 року прийняв рішення про ліцензування експорту частини агропродукції. Тобто без дозволу Польщі зараз неможливо експортувати раніше зазначені продукти.

24 лютого невідомі на польській залізничній станції Дорогуськ втретє пошкодили українську агропродукцію.

Раніше, президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що протести на польсько-українському кордоні виникли переважно через російську агресію проти України. Він також висловив надію, що блокада кордону буде припинена через перемовини. Згодом у Варшаві заявили, що підтримують ідею зустрічі представників польського та українського урядів разом з представниками ЄС. Утім замість польсько-українського кордону пропонують зустрітися десь у Жешуві чи Варшаві. Відтак зустріч повинна відбутися 28 березня у Варшаві.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!