У Польщі заявили, що підтримують зустріч з урядом України, але не на кордоні

961 0
Анджей Дуда виступає за те, щоб вести цей діалог між польськими аграріями та українською стороною.
Умовне фото

Умовне фото

У Варшаві підтримують ідею зустрічі представників польського та українського урядів разом з представниками ЄС. Утім замість польсько-українського кордону пропонують зустрітися десь у Жешуві чи Варшаві. Про це повідомив державний секретар адміністрації президента Польщі Анджей Дера, передає Громадське.

Він зазначив, що глава Польщі Анджей Дуда виступає за те, щоб вести цей діалог між польськими аграріями та українською стороною.

Читайте також: Конфлікт на кордоні треба пережити. Давайте уникнемо взаємних образ

«Тільки так можна розв'язати цю велику проблему. Проблема двостороння і дуже потужна. Наші фермери борються за своє існування. Українська нація бореться за своє існування. Ситуація є катастрофічною з обох сторін, дивлячись з цього погляду, тому що рішучість обох сторін величезна, і цю проблему просто необхідно вирішити», – повідомив секретар адміністрації президента.

Він заявив, що фермери по всій Європі наразі протестують «проти того, що відбувається з сільським господарством Євросоюзу». А конфлікт із зерном на кордоні з Україною є «результатом війни».

Представник Дуди додав, що весь цей конфлікт випливає з того, що в Україні та ЄС різні стандарти сільськогосподарського виробництва, «тому ціна на цю продукцію в Україні інша», а польські фермери «борються за своє виживання та існування».

Дера заявив, що Дуда підтримує зустріч двох урядів. Утім, на його думку, краще говорити у Варшаві, Жешуві чи Любліні, і не обов’язково біля кордону.

«Звісно, ​​це не будуть довгі обговорення, тому що вони не можуть відбуватися там. Це про символ. Ідея полягає в тому, щоб очистити кордон», – додав він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив українському уряду до 24 лютого прибути на кордон. Він також закликав туди приїхати президента та прем'єр-міністра Польщі для зустрічі. 

Додамо, президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що протести на польсько-українському кордоні виникли переважно через російську агресію проти України. Він також висловив надію, що блокада кордону буде припинена через перемовини.

Зазначимо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!