Українська делегація приїхала на кордон з Польщею, але зустріч так і не відбулася. Оновлено

2055 0
Польські урядовці на кордон не приїхали.
Фото: Денис Шмигаль

Фото: Денис Шмигаль

Українська делегація на чолі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем прибула на кордон, де протестують польські фермери, однак зустріч з урядовцями Польщі так і не відбулася. Про це повідомив Денис Шмигаль.  

Читайте також: Зеленський у Львові зустрівся з прем'єр-міністеркою Данії. Про що домовились

«Президент України запропонував керівництву Польщі майданчик, аби домовитися та знайти компроміс. Тут, на кордоні. Як рівні партнери та союзники. І Уряд України сьогодні тут. Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась», – написав він.

Ще 21 лютого президент Зеленський доручив українському уряду до 24 лютого прибути на кордон. Він також закликав туди приїхати президента та прем'єр-міністра Польщі для зустрічі. Згодом у Варшаві заявили, що підтримують ідею зустрічі представників польського та українського урядів разом з представниками ЄС. Утім замість польсько-українського кордону пропонують зустрітися десь у Жешуві чи Варшаві. Відтак зустріч повинна була б відбутися 28 березня у Варшаві.

Читайте також: Зеленський у Львові: українська делегація сьогодні прибуде на кордон

Під час пресконференції у Львові Зеленський заявив, що сьогодні, 23 лютого, українська делегація поїде на кордон, проте сказав, що не відомо, чи буде хтось з боку Польщі.

Натомість Денис Шмигаль публічно звернувся до всіх поляків. Він запевнив, що останні 5 місяців Україна не продає своє зерно, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак на польський ринок. Уряд 16 вересня 2023 року прийняв рішення про ліцензування експорту частини агропродукції. Тобто без дозволу Польщі зараз неможливо експортувати раніше зазначені продукти.

«Через Польщу українське зерно їде тільки транзитом. Через польський кордон сьогодні проходить лише 5% нашого аграрного експорту. Тоді як основний маршрут — це «зерновий коридор» через Чорне море», – додав він.

Як підсумував прем'єр-міністр, блокада б’є по всій польсько-українській торгівлі, по економіці країн. Від неї програє не лише Україна, а й польські підприємці, які експортують на український ринок товарів на 12 млрд доларів щороку.

Нагадаємо, що вранці 23 лютого у Польщі на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі пошкодили ріпак в трьох українських зерновозах. Цей вантаж прямував транзитом через Польщу до німецького Гамбурга.

Софія Шавранська

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!