Посилена молитва на річницю вторгнення та Бен Годжес про звільнення Криму. Підсумки доби

1198 0
Нині 19 лютого та 361 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Дзеркало тижня

Фото: Дзеркало тижня

Повітряна тривога: Cигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 08:40, відбій – о 09:37. У Хмельницькому прогриміли вибухи, а на Миколаївщині працювала ППО. Як повідомив очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій одна з ракет влчила у військовий обєкт, інша – поруч з зупинкою громадського транспорту. Вибуховою хвилею пошкоджено цивільні будинки, 3 навчальні заклади, вибито сотні вікон, пошкоджено 11 авто.

Загалом 18 лютого російські окупаційні війська випустили по Україні чотири крилаті ракети «Калібр» із акваторії Чорного моря. Дві – знищено силами ППО.

Ситуація на фронті: Британська розвідка вважає, що кремлю стає дедалі складніше ізолювати російське населення від війни в Україні.

«Опитування, проведене в грудні 2022 року, показало, що 52% росіян мають друзів або родичів, які служили в так званій «спеціальній військовій операції» – зазначає британська розвідка.

Це питання, ймовірно, стане більш актуальним, якщо відбудеться будь-яка подальша мобілізація.

За наявності ракет далекого радіуса дії Україна може звільнити Крим до кінця літа, а Донбас – наступного року чи навіть раніше, про це сказав екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Годжес. Він назвав Крим «вирішальним місцем», тоді як Донбас – просто «важливим».

За його словами, Україна не буде в безпеці, поки росія утримує півострів. Зокрема, не зможе відновити цілком економіку.

За даними Генштабу (станом на 6:00), основні зусилля ворог надалі зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

ЗСУ відбили атаки окупантів на Гряниківку і Масютівку Харківської області; Білогорівку, Червонопопівку і Кремінну – Луганської та Виїмку, Федорівку, Дубово-Василівку, Берхівку, Бахмут, Іванівське і Часів Яр – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдала 7 ударів по районах зосередження ворога та один – по позиції його ЗРК. Сили ППО збили 2 крилаті ракети типу «Калібр».

Читайте також: Війна проти України увійшла у ту стадію, коли вона є змаганням волі між заходом і рф, – експерти CSIS. Якщо Захід спасує, і кремль залишить під своїм контролем хоч якусь частину української території, він вирішить, що виграв, тому Захід має показати, що за жодних обставин не відступить і підтримати Україну всіма засобами для звільнення своєї території;

Акцент дня: Флешбеки, нав’язливі думки та апатія або Що таке «синдром річниці». Дитяча і сімейна психологиня та письменниця Світлана Ройз пояснює, що таке «синдром річниці» та як він може проявлятися.

«Саме зараз може з’явитись бажання щось змінювати – піти з роботи, терміново піти на фронт, переїхати, змінити формат стосунків. Важливо не приймати рішення про стосунки і взагалі утриматись від важливих рішень, бо саме зараз ми не можемо критично оцінювати свої дії. Ми можемо відчувати загострене почуття провини, коли дозволяємо собі радість. Після цього можемо «карати себе». Радість – це енергія. Вона так зараз важлива».

Ключові події:

1. Митрополит Епіфаній благословив посилену молитву на річницю вторгнення рф в Україну. «Тож благословляю, на додаток до наших звичайних молитов, 24 лютого в наших монастирях і соборних храмах, та всюди, де і для кого буде така можливість, протягом дня звершувати читання Псалтиря з молитвою про наших воїнів, про перемогу правди і справедливий мир для України», – нагололосив Митрополит.

Читайте також: У понеділок Львів вшанує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Проведуть спільну молитву та акцію «Ангели пам’яті»;

2. У ДТЕК розповіли, чи відключатимуть нині світло в Києві та області. «Укренерго» не надавав обмежень споживання електроенергії.

Читайте також: «Відбудова має бути «зеленою». Київщина може приєднатися до ініціативи ЄС. Тут про все – від проєктування реконструкції до сонячних панелей та фарб, використаних під час реставраційних і будівельних робіт;

3. Чи мають право охоронці в магазинах перевіряти ваші особисті речі – пояснення. Якщо вам погрожують чи не випускають з магазину – викликайте поліцію;

4. У Карпатах погіршення погоди, туристам радять утриматися від походів в гори. Очікується сильний вітер, мороз та лавини.

На цю ж тему: На Львівщині через сильний вітер відключення електроенергії. Через негоду знеструмлені 67 населених пунктів повністю та 37 – частково, у різних районах області;

5. На Берлінале відбулась прем’єра фільма Шона Пенна про Україну. У ньому розповідається про війну за незалежність, російське вторгнення, яке сам Шон Пенн зустрів у Києві і бачив на власні очі перший день початку повномасштабної війни.

Слава Україні! Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!