Київ

Приватизувати Житній ринок – те саме, що й «Софію Київську», - Євгенія Кулеба

511 0
Такі об’єкти мають зберігати свою функцію і бути прикрасою міста

Депутатка Київради Євгенія Кулеба пояснила, чому Житній ринок не можна віддавати у приватну власність. Про це вона говорила під час організованої медіа-хабом «Твоє місто» дискусії на тему «Житній ринок: як повернути йому статус головного торговельного центру Києва».

«Такі об’єкти, як Житній ринок, не можуть бути приватизованими, тому що добре, якщо власник буде добросовісним. А у нас іще таке буває, знаєте, тут він добросовісний, а потім щось сталося і він став недобросовісним. І мені здається, що це дуже велика небезпека. Це, умовно, як приватизувати "Софію Київську"», - наголосила Кулеба.

Водночас депутатка зазначила, що враховуючи те, скільки коштуватиме капітальний ремонт приміщення Житнього ринку, бізнес-модель з орендою є не вигідною. Але приватизація ринку загрожує йому знищенням, оскільки навіть добросовісний приватний власник може у якийсь момент продати його, а новий власник, наприклад, вирішить віддати його під забудову.

Кулеба підкреслила, що такі об’єкти мають зберігати свою функцію і бути прикрасою міста.

Нагадаємо,  аукціон, на якому буде розіграно право оренди приміщення Житнього ринку в Києві, було призначено на 25 березняПочаткова ціна лота становить майже 2,5 мільйона гривень. Договір оренди буде укладений на 15 років, але може бути розірваний достроково, якщо не виконуватимуться його умови.

Шеф-кухар Євген Клопотенко, депутати Київради та громадськість звернули увагу на те, що оголошення про аукціон було оприлюднене раптово і з мінімальним терміном подачі заявок. Клопотенко, який разом з активістами протягом минулого року розробляв план відродження Житнього, припустив, що це може свідчити про те, що аукціон готують під уже визначеного «переможця».

Після цього мер міста Віталій Кличко оголосив, що аукціон перенесуть. Новою датою проведення торгів стало 15 квітня.

28 березня в ході організованої медіа-хабом «Твоє місто» дискусії Євген Клопотенко, розповів, що орендар Житнього ринку ТОВ «Танджерін», з яким, як повідомляли у КМДА, розірвали угоду, залишається орендарем частини приміщення ринку і успішно доводить у суді правомірність несплати орендної плати.

Ресторатор наголосив, що у КМДА не комунікують цю ситуацію і відповіді на питання, що робитиме новий орендар ринку, коли звідти не пішов попередній, немає.

Медіа-хаб «Твоє місто» запрошував представників КМДА взяти участь у дискусії, але не отримав підтвердження. В Управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю КМДА наголосили, що позиція міської влади зафіксована в оголошенні про аукціон на оренду Житнього ринку і їм немає чого додати. Аналогічну відповідь журналісти «Твого міста» отримали і в Департаменті промисловості та розвитку підприємництва.

У жовтні минулого року ми писали, що КМДА через суд розриває договір оренди приміщень Житнього ринку з ТОВ «Танджерін», підконтрольною німецькому бізнесмену Флоріану Болену. 

Перед цим стало відомо, що антимонопольний комітет України виявив ознаки змови між учасниками аукціону з передачі в оренду «Житнього ринку».

Мова йде про можливу узгоджену поведінку учасників та внаслідок цього — спотворення результатів аукціону з передачі приміщення в оренду.

Сам аукціон проводився у 2022 році Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на платформі «ProZorro.Продажі». Фінальна орендна плата на місяць становила 1 млн 202 тис. 68,80 гривень.

Переможцем аукціону стало ТОВ «Танджерін»  після того, як ТОВ «Атерлі» виставив набагато більшу суму, але знявся.

Тоді стало відомо, що німецький бізнесмен Флоріан Болен, який контролює частку ресторанного бізнесу ТОВ «Танджерін», планує реконструювати модерністську будівлю Житнього. Також планувалось, що за кошти Болена відновлять панно «З варяг у греки», яке розташоване на фасаді будівлі.

Болен планував створити на другому поверсі фудкорт із броварнею, а перший поверх відвести під продуктовий ринок. На другому поверсі окрім фудкортів планували концертний майданчик, дитячі кімнати, а також зони для проведення майстер-класів.

Тоді також повідомлялось, що керівництво ринку розробляє спільний проєкт з кулінарним експертом Євгеном Клопотенком. Клопотенко пропонував перетворити простір ринку на гастрономічний та культурний хаб і проводити там фестивалі традиційних українських страв в сучасній інтерпретації.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!