Путін запустив «ядерний потяг» до лінії фронту, можливі випробування

6713 0
Це означає, що ядерну зброю можуть везти на фронт, або це може бути спробою путіна погрожувати і залякувати Захід.
Фото: Соцсети

Фото: Соцсети

Президент рф владімір путін, імовірно, планує планує випробування ядерної зброї поблизу України. Для цього він спрямував у напрямку лінії фронту так званий «ядерний потяг». Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «The Times».

Путін дав зрозуміти, що готовий застосувати ядерну зброю для захисту росії, і напруженість посилилася після анексії ним чотирьох областей України, де точаться запеклі бої. Зазначається, що тепер колона бронетранспортерів БПМ-97 та іншої військової техніки рухається через центральну Росію, про це повідомив проросійський канал «Рыбарь» повідомив у Telegram.

Читайте також: Експерт припустив, де росія може тримати ядерну зброю

Ця складна техніка, яка включає протимінне озброєння, належить 12-му Головному управлінню російської армії, яке керує центральними сховищами ядерної зброї. Зі слів польського військового аналітика Конрада Музики, цей потяг відповідає за ядерні боєприпаси, їхнє зберігання, обслуговування, транспортування та видачу відповідним підрозділам. Відтак, це може означати, що ядерну зброю везуть на фронт, або це може бути спробою путіна погрожувати і залякувати Захід.

«Чи означає це, що це відео показує підготовку до ядерного вибуху? Не зовсім. Є й інші більш вірогідні пояснення», – написав аналітик у Twitter.

На думку Конрада Музики, так званий «ядерний потяг» може бути посланням Заходу або ж військова техніка може використовуватися в навчальних цілях.

НАТО, за інформацією британського видання, уже попередив союзників про можливі ядерні випробування російської федерації неподалік кордону з Україною.

Водночас, «LB.ua» з посиланням на «Bloomberg» пише, що малопотужна тактична ядерна зброя замкнена приблизно на понад десяти складах у різних частинах росії, тож для транспортування її до пускових установок потрібен час – від годин до діб.

Читайте також: Портников про загрозу ядерного удару: «Кожна країна захоче свою бомбу»

Наразі американські та європейські чиновники заявляють, що немає ознак підготовки до ядерного удару, однак кремль на тлі контрнаступу ЗСУ намагається знову поширити страх натяками на застосування ядерного озброєння. Видання підкреслює, що ці погрози є частиною масштабної спроби кремля залякати США та Європу, аби вони припинили підтримку України та змусили Київ розпочати переговори на умовах москви. Європейці готуються до важкої зими через скорочення постачання російського газу, а путін хоче посилити розбіжності в Європі щодо вартості подальшої підтримки України, щоб спробувати змінити громадську думку в ключових державах у міру зростання напруженості.

Повідомляється, що з часів Холодної війни в росії, за оцінками, зберігається близько 1900 одиниць такої техніки, ракети і літаки, необхідні для її запуску. 

Нагадаємо, президент рф володимир путін 21 вересня заявив, що росія готова використовувати «всі наявні засоби» для захисту «своїх територій». При цьому «своїми» росія також вважає окуповані території України.

Після чого Байден звинуватив путіна у «відкритих ядерних погрозах Європі». У Білому домі не спостерігають готовності росії до застосування ядерної зброї. Водночас США кажуть, що докладно пояснили москві «катастрофічні наслідки», з якими вона зіткнеться.

Американський генерал у відставці та колишній глава ЦРУ Девід Петреус вважає, що якщо росія застосує ядерну зброю, США та союзники НАТО повинні вивести з ладу всі конвенційні сили рф на полі бою в Україні та в Криму. Разом з тим, сенатор-республіканець Марко Рубіо, який працює у комітеті з розвідки Сенату США, вважає, що через відсутність спроможності армії рф наступати путін може наказати атакувати місця, де розподіляється військова допомога Україні від Заходу. Йдеться про територію країн НАТО, зокрема аеропорти Польщі, і це викликає в нього більше хвилювання, аніж можливість ядерного удару, про який зараз багато говорять.

Що відбувається під час ядерного вибуху і як діяти в разі атаки читайте тут.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!