Садовий заявив, що відкрити у Львові аеропорт під час війни можливо

4172 0
За словами мера Львова, для відкриття аеропорту потрібне посилення ППО та страхові фонди для авіакомпаній.
АЕРОПОРТ У ЛЬВОВІ/ ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

АЕРОПОРТ У ЛЬВОВІ/ ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Міський голова Львова Андрій Садовий у інтервʼю українській службі Голосу Америки заявив, що він вірить у те, що в 2024 році відновиться авіасполучення між світом та Україною. За його словами, відкрити аеропорт у Львові можливо, якщо буде посилення ППО та страхові фонди для авіакомпаній. 

«З точки зору безпеки це питання достатньо чутливе. Але розмови ведуться, на різних рівнях, і це реально. Для цього, звичайно, треба трішки змістити системи ППО з польської сторони на українську територію. Там треба небагато  70 км, поставити ряд. Плюс відповідні [кроки] мають бути зроблені на міжнародному рівні»– прокоментував Садовий.

На запитання, що саме потрібно для створення належних умов для відкриття львівського аеропорту, Андрій Садовий заявив, що підхід має бути комплексним:

«Це і посилення протиповітряної оборони  і це закриє не лише питання одного чи другого летовища, це закриє зону в радіусі 70-100 і більше кілометрів. Це можливість і для виробництва, і для більшої безпеки людей. Звичайно, також потрібні відповідні страхові фонди  стартувати треба мінімум з мільярдом доларів. Тому що жодна авіакомпанія не буде літати, якщо не буде мати гарантії покриття страхових ризиків».

Читайте також: У Повітряних силах відповіли, чи безпечно відкривати аеропорт у Львові

Крім цього, зазначив Садовий, ідеться і про готовність персоналу та авіакомпаній здійснювати перельоти:

«Це складна система і складна конструкція. Але в світі це можливо, і це працює. І я вірю, що в цьому році ми будемо літати».

Нагадаємо, у вересні 2022 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького може першим відновити польоти в Україні за наявності гарантій безпеки. У травні 2023 року Дмитро Кулеба уточнив, що аеропорт можуть відкрити за умови наявності в Україні засобів протиповітряної оборони, зокрема літаків F-16. 

Водночас під час програми Tvoemisto.tv «Тема тижня» військовий експерт Сергій Грабський сказав, що відкрити аеропорти в Україні, зокрема у Львові, під час війни є неможливим. Адже, за його словами, не існує системи протиповітряної оборони, яка може стовідсотково гарантувати збиття всіх повітряних цілей. Водночас секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов пояснив, за яких умов летовища все таки можуть відкрити.

Додамо, напередодні, 18 січня, заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма повідомив, що Україна докладає зусиль для відновлення авіасполучення з Києва та Львова. Він додав, що наразі Україна розглядає відкриття двох летовищ, однак основна увага зосереджена на аеропорті «Бориспіль».

 

Юлія Кметик

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!