Що сталося в Академії сухопутних військ у Львові та як це коментує керівництво. Оновлено

10857 0
Tvoemisto.tv пояснює, чому до Академії навідалася перевірка, на що скаржаться курсанти і що про це каже керівництво.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Курсанти Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові скаржаться на булінг, цькування за ознакою статі та застосування фізичної сили. Натомість зараз розслідують 10 кримінальних проваджень через зловживання посадовців навчального закладу під час будівництва та здійснення закупівель. Це обговорювали на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців 20 березня. Згодом членкиня цієї комісії Юлія Яцик повідомила деталі того, що сталося в Академії та чому там проводили перевірку. 

Що сталося в Академії 

До Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради надійшла колективна скарга від курсантів Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного у Львові. Курсанти скаржилися, що їм надають звільнення тільки, якщо за ними приїжджають батьки або дружини. Незабаром до ТСК приїхав один з авторів скарги — курсант П., який розповів про зворотню сторону навчального закладу. У результаті Академію включили до плану перевірок ТСК.

Згодом стало відомо, що начальник курсу А. розпочав цькування курсанта П. за його активну позицію. Під час ранкового шикування начкурсу А. попередив курсанта П. про те, що стосовно нього буде проведено службове розслідування.

Не розуміючи підстав для цього, курсант П. попросив дозволу задати питання, на що начкурсу А. сказав, що «Ви за***ли своїми питаннями!..», а курсант П. відповів «Ви нас теж». На що начкурсу А. вивів курсанта П. зі строю і оголосив йому догану «за розмови в строю», та перейшов на нецензурні висловлювання, публічні приниження курсанта та погрози тим, хто буде його підтримувати. Через це курсант П. залишив стрій. Це і стало підставою для ініціювання паном А. службового розслідування стосовно курсанта П., за результатами якого йому було оголошено сувору догану, а матеріали розслідування передано до ДБР для порушення кримінальної справи щодо непокори.

Одночасно з тим, військова служба правопорядку (ВСП) надала відповідь ТСК, що факти нестатутних відносин в Академії, зазначені в скарзі курсантів, не знайшли підтвердження.

Тим часом теруправління ДБР допитало курсантів Академії, які розказали про випадки протиправної поведінки не лише начальника курсу А., а й начальника факультету бойової підготовки Т.

Що зробило ДБР

ДБР відмовило керівництву Академії у порушенні кримінальної справи щодо курсанта П., вказало на невідповідність дій начкурсу А. вимогам Статуту ЗСУ, звернулось з листом до начальника Академії, яким зобовʼязало останнього провести службову перевірку щодо начальника факультету Т.

Отримавши відповідь ДБР, яка спростовувала факти, викладені в листі ВСП, голова ТСК витребувала у ВСП всі матеріали службової перевірки та анонімного анкетування курсантів, на підставі яких ВСП дала відповідь, що «порушень не виявлено».

На що скаржилися студенти 

Два томи перевірки містили купу документів, в яких курсанти скаржилися на застосування фізичних заходів впливу начкурсом А., а також підтверджували надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за ними приїжджають батьки або дружини.

Крім того, перед початком засідання комісії, члени ТСК провели анонімні бесіди з курсантами Академії з різних курсів, які розповіли про:

  • «ротну касу», коли курсанти збирають кошти на різні потреби (купівлю принтеру, паперу, миючих засобів, тощо);

  • звільнення курсантів регулюють в ручному режимі (якщо курсант хоче у звільнення, то повинен купити папір, чи заправити картридж та ін.);

  • випадки цькування, приниження та булінгу курсантів;

  • відсутність необхідних ліків в медпункті (за словами курсантів, все лікують ібупрофеном або парацетамолом);

  • в різних групах від 30 до 60% курсантів, які стоять на забезпеченні, не харчуються в їдальні з різних причин (здебільшого через несмачні страви та низьку якість продуктів).

Як це коментує керівництво Академії

Обʼєктивно дослідивши всі надані матеріали та докази, члени ТСК заслухали фігурантів справи.

Начальник факультету Т. пояснив, що порядок звільнень курсантів за умови передачі курсанта «з рук в руки» був встановлений усним наказом начальника Академії. Проте присутній в залі начальник П.П.Ткачук зробив здивований вигляд і сказав, що такого наказу він не видавав, а тому це є особистою ініціативою його підлеглих.

Водночас допитаний начальник курсу А:

  • вказав, що дійсно використовував ненормативну лексику у спілкуванні з курсантами, але працює над собою; 

  • визнав, що змусив курсанта зʼїсти цигарки перед всією ротою;

  • заперечив факт застосування сили до курсанта, коли зламав об нього два пальці. Зауважив, що то був факт самокаліцтва, коли йому на пальці впав ящик;

  • заперечив факт вибиття зуба курсанту групи танкістів. Згодом цей курсант перевівся до іншого навчального закладу;

  • усі звинувачення курсантів вважає брехнею і наклепом.

Після цього начальник Академії Павло Ткачук зазначив, що вони відреагували на цю поведінку підлеглих, оголосивши зауваження начкурсу А. Водночас курсант П. за активну позицію та «розмови в строю» отримав догану, сувору догану та справу в ДБР, а начальник курсу А. за побиття і приниження курсантів, нецензурну лексику та ручне керування звільненнями отримав лише зауваження. 

Більше того, ні начфакультету Т., ні доцент М., який недбало провів службове розслідування, на підставі якого на курсанта П. намагалися повісити вчинення злочину, ні заступник з МПЗ пан Б. не були притягнуті до відповідальності.

Оновлено

Згодом в Академії сухопутних військ оприлюднили свою позицію та закликали до об'єктивності:

«Останніми днями в інформаційному середовищі, зокрема у соціальних мережах, активно поширюється інформація, яка зображає діяльність Національної академії сухопутних військ у негативному світлі, дискредитує керівництво та весь колектив навчального закладу.

Вважаємо, що публічно оприлюднені критичні судження мають ґрунтуватись винятково на виважених та доведених фактах, неупередженій аргументації.

Національна академія сухопутних військ сьогодні є одним з передових навчальних закладів в системі військової освіти, де дотримання принципів відкритості, прозорості, об’єктивності та справедливості є наріжним каменем місії нашого видового військового вишу.

Життя в умовах правового режиму воєнного стану, протидія російській воєнній агресії та ворожим інформаційним вкидам вимагають не лише від нас розуміння й усвідомлення викликів і загроз в інформаційно-комунікаційному середовищі, але й покладають свідому відповідальність за це на всіх, кому небайдужа Україна.

Закликаємо вести конструктивний публічний діалог, зокрема у соціальних мережах, неупереджено шукати реальні проблеми та ефективні шляхи їхнього вирішення, керуючись взаємоповагою та розумінням нашої спільної мети».

Що про це каже членкиня ТСК

«Якщо ТСК за кілька днів змогла «вивести на чисту воду» всіх учасників кругової поруки та виявити випадки порушення прав курсантів в Академії, то чому це не зміг зробити керівник Академії панТкачук та його підлеглі, адже це його прямі обовʼязки, які він не виконує! Не міг? Чи не хотів?», – прокоментувала членкиня ТСК Юлія Яцик. 

Вона додала, що курсанти – це люди, які вступили на навчання в час війни в Україні, свідомо повʼязали своє життя з захистом держави і їх потрібно мотивувати, виховувати та дбати про них. За її словами, в іншому випадку, військо буде демотивоване.

Які проблеми ТСК виявила під час перевірки Академії

  • всі курсанти поскаржились на якість харчування в їдальнях. Члени комісії скуштували особисто деякі страви та вилучили зразки продуктів для проведення експертизи їх якості;

  • мобілізованим особам, які проходять підготовку за військово-обліковою спеціальністю стрільця (ВОС 100) на полігоні видається лише один комплект військової форми, комплекти на підміну вони купують за власний кошт;

  • несправедливість нарахування грошового забезпечення для курсантів, які вступили до академії з цивільного життя (2350 грн/міс), і збереження зарплати для курсантів-військовослужбовців, які прийняті на навчання за контрактом (22000 грн/міс). ТСК підготує відповідні пропозиції до Міноборони;

  • зафіксували численні скарги курсантів на конкретних службових осіб НАСВ;

  • встановили випадки булінгу та цькування дівчат-курсанток за ознакою статі з боку начальника курсу, який вважає, що дівчатам не місце в армії. Встановили випадок, коли одна з курсанток перебувала на лекціях з внутрішньою кровотечею без надання їй медичної допомоги;

  • анонімні опитування курсантів показали, що 15% респондентів вказують на застосування  заходів  фізичного впливу в Академії;

  • розглянули колективну скаргу від курсантів, які скаржилися на надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за курсантом приїжджають батьки або дружина;

  • всі курсанти скаржились на недостатність фізичного виховання (при наявності двох спортзалів лише один використовується повноцінно, а вхід до другого дозволений за певними списками керівництва виключно для курсантів збірних команд);

  • відсутність власних бомбосховищ зумовлює необхідність переміщення курсантів на час повітряної тривоги в найближчі укриття поза територією Академії.

Натомість, за інформацією правоохоронних органів за фактами економічних злочинів, а саме зловживань під час будівництва та здійснення закупівель, в Національній академії Сухопутних військ порушено 10 кримінальних проваджень, ще шість за фактами прильотів по обʼєктам навчального закладу. 

Водночас керівник академії Павло Ткачук утримався від публічних коментарів з приводу скарг курсантів. 

«Дякую членам ТСК  за увагу до нашого навчального закладу, Вітчизняного війська та вишколу захисників України. Вважаю, що демократичний цивільний контроль є дієвим інструментом, навіть в умовах воєнного стану», – написав він у Facebook.

Зазначимо, що членкиня ТСК Юлія Яцик запевнила, що комісія продовжить роботу щодо Академії сухопутних військ. 

Нагадаємо, що у день проведення засідання комісії львівського бізнесмена та радника міністра фінансів Віталія Ломаковича затримали за підозрою у заволодінні 44 млн грн на будівництві військового ліцею у Червонограді. 

Додамо, що 9 березня 2024 року підписали Меморандум про партнерство та співробітництво між Національною академією сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та Західноукраїнським національним університетом. 

Юлія Кметик

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!