Щодо стародавньої вілли на Коновальця у Львові все ще не уклали охоронний договір

1237 0
Йдеться про об’єк культурної спадщини, який збудували у 1912 році.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Ще у 2022 році львів'яни скаржились на те, що стародавню віллу Кшечуновичів, яка розташована на вул. Коновальця,100, почали перебудовувати, а згодом прокурори вимагали зобов’язати приватного підприємця «Транс Ком», який є власником одного з приміщень вілли, укласти охоронний договір. Наразі цей документ все ще не уклали. Цю інформацію Tvoemisto.tv повідомила виконувачка обов'язків керівниці управління охорони історичного середовища Маріанна Мороз. 

За її словами, з укладенням охоронного договору наразі є проблеми через те, що у будинку є три власники. Проте вона додала, що договір таки укладуть, а наразі визначають «як, на що і з ким». 

Читайте також: Що буде з давньою віллою на Коновальця у Львові, яку просять зберегти 

Як нам раніше пояснював службовець управління охорони історичного середовища ЛМР Олег Хандин, суть охоронного договору полягає в тому, що власник частини чи загалом пам'ятки бере на себе адміністративне зобов'язання щодо належного її утримання. В охоронному договорі зазначають істотні умови щодо порядку виконання робіт та їх терміни. Тобто прописують необхідність виконання певних робіт.

Після укладання охоронного договору власник вілли Кшечуновичів отримує право створювати проєктну документацію, яка, в разі затвердження управлінням охорони історичного середовища ЛМР, стане дозволом для реставрації вілли. 

Що ж до гарантій, що вілла Кшечуновичів не повторить, наприклад, долю вілли Люсія, яку повністю зруйнували, Олег Хандин казав у коментарі Tvoemisto.tv, що їх немає, бо це майно власника:

«А хто може дати гарантії? Це ж майно власника. Тим не менш, цей об'єкт є відкритим. Вілла Люсія була схована за парканами і іншим огородженням, а тут усе проглядається. Орієнтуємось, що якщо щось і почнеться, то ми та мешканці це побачимо. Тобто буде вестись попередній моніторинг. Ніхто інакше це не зробить»

Читайте також: У Львові просять зберегти історичну віллу Кшечуновичів

До слова, у серпні цього року керівник ПП «Транс Ком» Роман Тимчишин запевняв, що договір укладуть, а згодом і проведуть реставрацію. 

«Обов'язково буде реставрація. В мене є копії архівних матеріалів від 12 року (ред. – 1912 року), які підписані першим архітектором будинку Станіславом Улєйським та першим власником Олекасндром Кшечуновичом. Весь будинок буде доведено до автентичного рівня», – розповів раніше Роман Тимчишин. 

Цього разу Роман Тимчишин відмовився від коментаря, проте зазначив, що його плани на об’єкт культурної спадщини не змінились. 

Довідка

У 1912 році за проєктом львівського архітектора Станіслава Улейського для Алєксандра Кшечуновича з відомої та шанованої у Львові вірменської родини, що славилася меценатством, звели віллу. Згодом тут мешкав аптекар Стефан Стенцель – власник аптеки у кам’яниці Шпрехера на площі Міцкевича. Збудована вілла у стилі неоготики, зараз вона є перлиною вулиці Коновальця. 

Алєксандер Кшечуновіч (15 березня 1863, Соснів – 3 березня 1922, Львів) – галицький польський консервативний політик вірменського походження. Представник роду Кшечуновичів. Закінчив відділ права Львівського університету. З 1888 року був членом «Галицького товариства господарчого», з 1889-го «Галицького товариства кредитового земського» (з 1892 року член округового виділу) у Львові. З 1891 року працював у Повітовій раді Рогатинщини, з 1912 року – маршалок Рогатинського повіту. В 1896 році заснував «Товариство охорони платників податків» через введення в Австро-Угорщині прибуткового податку з громадян. З 1900 року працював у Повітовому виділі в Підгайцях.

Нагадаємо, що у Львові прокурори вимагають зобов’язати фізичну особу укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Віллу Алєксандра Кшечуновича», яка перебуває у приватній власності.

Володимир Федорович

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!