Скільки може коштувати реставрація Бродівської синагоги на Львівщині

1221 0
Наразі шукають громадські організації та міжнародних донорів, які могли б долучитися до цієї реставрації.
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

У Бродах, що на Львівщині, відреставрують історичну синагогу XVIII століття, що є пам'яткою національного значення. Минулого року у будівлі обвалилося склепіння та дахівка. Лише виготовлення проєкту коштуватиме до мільйону гривень. про це повідомила в інтерв'ю Tvoemisto.tv очільниця департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОВА Олена Василько.

«Ми спілкувалися з багатьма архітекторами щодо можливості відновлення склепіння Бродівської синагоги та її автентичної покрівлі. Багато з них кажуть, що це можливо зробити, але за величезні гроші. Можливо, наразі мовитиметься лише про першочергові протиаварійні роботи для уникнення остаточного руйнування будівлі», – зазначила вона.

Наразі шукають громадські організації та міжнародних донорів, які могли б долучитися до цієї реставрації. У цьогорічному обласному бюджеті не передбачені кошти на неї.

«Згідно з попередніми розрахунками наукові дослідження і виготовлення науково-проєктної документації обійдуться в майже мільйон гривень. І це лише проєкт...», – повідомила Олена Василько.

Зазначимо, що у Бродах на Львівщині презентували два проєкти з реставрації синагоги 18 століття та простору біля неї. Втрачені фрагменти фасаду пропонують заповнити скляними конструкціями. Створюючи проєкти, застосовували метод інтерактивної архітектури. Він дає змогу поєднувати потреби в збереженні архітектурної спадщини та доступ для відвідувачів.

Для довідки:

Кам'яна синагога була збудована 1742 року на місці дерев’яної, яка згоріла. З її історією пов’язано чимало легенд та переказів. У травні 1859 вона стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. На початку ХХ століття тут проводилися ремонтні роботи. Значних ушкоджень синагога зазнала під час Другої світової війни – були втрачені південна та північна прибудови. У 1960-х роках тут провели ремонт і облаштували приміщення під склад. Через постійне протікання даху будівлю перестали використовувати взагалі. У 1991 році місцева влада намагалася провести реставрацію синагоги і пристосувати її для картинної галереї, однак задум так і не був втілений в життя. Зараз пам’ятка перебуває в аварійному стані.

Додамо, що Tvoemisto.tv також запитало Олену Василько про те, скільки пам’яток архітектури знищили окупанти в області, що цього року реставруватимуть та який порядок видачі містобудівної документації на Львівщині. Читайте повне інтерв'ю за посиланням

Наталія Вареник

_____________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!