Скільки сирен працює у Львові і чи збираються їх оновити

2499 0
Сигнал сирен не чутно у цілому місті. Щонайбільше сирени покривають 70% території.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львові та області модернізують систему оповіщення. У місті встановлюють сирени більшої потужності, які не лише видають сигнал «Увага всім», а й мають можливість транслювати голосові повідомлення. В середньому одна сучасна система коштує близько 80 тисяч гривень. Наразі сигнал сирен покриває лише 70% території  міста.

Читайте також: Як вберегти місто від потопів. Бетонні ванни і мох на дахах

«Є обласна програма модернізації застарілої системи оповіщення. На цей рік виділили близько 2 мільйонів гривень. Розподілили їх на 12 територіальних громад. В середньому одна сучасна система коштує близько 80 тисяч гривень», – повідомив у коментарі Тvoemisto.tv начальник відділу зв’язку, оповіщення та інформаційного забезпечення департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Олег Хомич.

Він додає, що сигнал сирен не чутно у цілому місті. Щонайбільше сирени покривають 70% території. Запускають їх через загальнодержавну систему оповіщення. Переважно це стосується військових загроз, катаклізмів, терактів, а можуть через місцеву систему.

Сирени у Львові переважно звучать за планом – кожні чотири місяці. Їх вмикають для перевірки, щоби з’ясувати, що і де потрібно відремонтувати. Щоразу несправними виявляються 5-6%. Загалом у місті є трохи менше двох сотень сирен. Майже половина – старого зразка. Найстарша з 30-тих років минулого століття розташована поблизу площі Петрушевича. Зараз системи оновлюють, встановлюють такі, які не лише гудуть – передають сигнал «Увага усім», а й мають можливість транслювати голосові повідомлення, роз’яснення. 

«Також рішення про запуск сирен приймає голова Львівської державної обласної адміністрації. Причини можуть бути різні, будь-що, що несе загрозу життю людей. Повені, землетруси, паводки, аварії на підприємствах, аварії на залізниці, які мають хімічну загрозу», – каже Олег Хомич.  

Коли лунає сирена, потрібно вмикати телевізор, місцеві ЗМІ чи місцеву радіостанцію, або ж телефонувати 0800600491, там роз’яснять, яка саме небезпека та що потрібно робити.

Востаннє про небезпеку у Львові повідомляли із гучномовців. Весною 2020 року містом курсували автомобілі, з яких транслювали повідомлення про загрозу коронавірусу, усім радили залишатись вдома. А у травні цього року, на хімічному заводі, що на вулиці Рахівській, 16 у Львові, спрацювала сирена. Тоді тривога була хибною, спрацювала через несправність блоку керування. 

Детальніше про те як працює система оповіщення у Львові і та закордоном ми досліджували у матеріалі «Коли вже падали дерева». Чому у Львові немає сучасної системи оповіщення населення.

Вікторія Савіцька

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!