Сміття зі Львова: яка нині ситуація довкола Грибовицького сміттєзвалища?

1559 0
Як повідомляють у Головному управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Львівській області, сьогодні, 21 червня, станом на 10:00 год ситуація на Грибовицькому сміттєзвалищі контрольована. Рятувальники продовжують шукати еколога.

Нині до проведення робіт на сміттєзвалищі задіяно 37 осіб та 18 одиниць техніки. З них 2 евакуатора та 4 особи (від ДСНС), які одночасно перебувають на цих екскаваторах, шукають зниклого працівника комунального підприємства «Збиранка» О. Бутина.

Ще  9 осіб та 8 одиниць техніки проводять роботи по засипанню поверхні полігону твердих відходів ґрунтом (роботи непов'язані із схилом на якому виник обвал). Тут завезено орієнтовно 1118 куб. м. землі та сплановано близько 1920 кв. м. поверхні полігону твердих побутових відходів.

Підрозділи ГУ ДСНС України у Львівській області перебувають у черговому режимі, проводиться спостереження за пожежною обстановкою схилу сміттєзвалища (у разі виникнення потреби – пролиють  місця виходу диму із сміттєзвалища.

За інформацією ГУ ДСНС України у Львівській області, особовий склад змінюють щогодини.

Хто приймає сміття зі Львова?

Нагадаємо, мер Львова Андрій Садовий звернувся до мера столиці з листом, в якому просить допомогти з тимчасовим зберіганням частини ТПВ (твердих побутових відходів), що утворюються на території Львова. Та з гарантією, що такий самий об’єм буде повернутий на новий постійний Львівський полігон. Віталій Кличко зголосився допомогти, але не зберігаючи львівське сміття, а спалюючи його.

Раніше мер Луцька Микола Романюк повідомив про припинення прийому сміття зі Львова на полігон біля села Брище Луцького району. Причина даного рішення – протест мешканців. Про це мер заявив на своїй сторінці у соцмережі.

Чи продовжує горіти сміттєзвалище?

Близько 01:30 години ночі 18 червня на Грибовицькому сміттєзвалищі одночасно виникло 5 осередків вогню. Як розповів Tvoemisto.tv начальник відділу зв'язків із громадськістю та ЗМІ Головного управління ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, пожежу одразу ліквідували працівники ДСНС, які там чергують. Про нові займання та пожежі більше не повідомлялося.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище. План «А» Садового

Зазначимо, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. У той ж час міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що відповідальність за ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі мають нести місцеві комунальники.

9 червня, на сайті Мінрегіону з’явилась інформація про те, що Львівська міська рада не надала рішення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. У свою чергу місто запевнило, що згідно з умовами договору, свою відповідь має надіслати до 1 липня. У той ж час, уже наприкінці тижня стало відомо, що Облдержадміністрація погодила звернення Львівської міської ради щодо виділення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу твердих побутових відходів. Проте, де знаходиться ділянка ніхто не повідомляє.

 

 

 Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!