Сьогодні Блаженніший Святослав очолить літургію у Ватикані

2909 0
Онлайн-трансляцію молитви проведе Живе телебачення.
Базиліка св. Петра у Ватикані

Базиліка св. Петра у Ватикані

Сьогодні, 10 вересня, о 13:30 за римським часом (о 14:30 за київським) в базиліці Святого Петра у Ватикані відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав у співслужінні з єпископами Синоду УГКЦ.

ДжерелоУГКЦ

Спільним богослужінням єпископи УГКЦ з усього світу завершать роботу Синоду, який цьогоріч відбуватиметься у Римі з 3 по 13 вересня, та відзначать 400-річчя мученицької смерті священномученика Йосафата.

«Для єпископів, духовенства, монашества та вірних нашої Церкви молитися в базиліці Святого Петра в Римі –це особливий Божий дар і знак, що об’єднані у спільноту Вселенської Церкви, ми не є самі серед страшних випробувань війни, які випали на долю нашого народу. У цей ювілейний рік мученицької смерті нашого святого Йосафата, мощі якого спочивають у цій базиліці, ми хочемо просити в Бога справедливого миру для нашої країни й засвідчити всьому світу християнські цінності свободи, за які готові навіть віддати життя», – сказав Блаженніший Святослав.

Він також закликав вірних УГКЦ в Україні та діаспорі об’єднатися у молитві на гробі святого Петра у Ватикані. 

«Нехай наша спільна молитва буде виявом сопричастя зі Святішим Отцем, наступником апостола Петра, нашої вдячності за його пастирську турботу про «страждаючий український народ» і голосом правди про Україну», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

Онлайн-трансляцію молитви проведе Живе телебачення.

Читайте також: Папа Римський побажав російській молоді стати «ремісниками миру»

Нагадаємо, 6 вересня у Ватикані відбулася зустріч єпископів Синоду УГКЦ та Папи Римського Франциска. Її розпочали молитвою за справедливий мир в Україні та всіх, «хто в цю хвилину помирає в нашій країні від руки російського агресора». 

Єпископи під час зустрічі пояснили Папі, що певні висловлювання і жести є болючими та важко сприймаються українським народом. У відповідь Папа Франциск підкреслив, що трагедією є те, коли така ідеологія, як російська, вривається в Церкву і підміняє собою Христове Євангеліє.

Це відбулось через те, що перед цим Папа Франциск побажав російській молоді стати «ремісниками миру». Ці слова він виголосив під час телемосту у рамках Всеросійських днів католицької молоді, що відбулися у санкт-петербурзі. У відповідь на це глава УГКЦ Блаженніший Святослав звернувся до Папи та зазначив, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні – війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для народу. 

Згодом Папа Римський зазначив, що його нещодавні коментарі щодо росії були неправильно сформульовані, і сказав, що його намір полягав у тому, щоб нагадати молодим росіянам про велику культурну спадщину, а не про політику. 

Зауважимо, що Синод Єпископів УГКЦ 2023 року у Римі розпочався 3 вересня, головною його темою є «Душпастирський супровід постраждалих від війни». 

Дослідник історії церкви Анатолій Бабинський підсумував, якою була реакція світу на слова Папи, чи можливі нові подібні «жести» та чи можна використати цю ситуацію для донесення правди у матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!