Сьогодні «день тиші». Чого не можна робити та куди скаржитись на порушення

1621 0
За порушення можна заплатити штраф у кількасот гривень.
Фото: Уніан

Фото: Уніан

Сьогодні, 22 листопада у Львській та Дрогобицькій ОТГ так званий день тиші. Це день, коли, згідно з виборчим законодавством, заборонена будь-яка агітація.

У «день тиші» не можна:

  • Агітувати за когось, тобто спонукати до голосування за певну політсилу або кандидата
  • Агітувати проти когось, тобто спонукати не голосувати за певну політсилу або кандидата
  • Оприлюднювати чи поширювати в інший спосіб результати дослідження громадської думки щодо виборів.

Читайте також: «Вибори – це надбання». Маринович закликав львів'ян прийти в неділю на дільниці 

Учора комунальники та працівники рекламних агентств мали до опівночі прибрати усю виборчу рекламу у Львові.

За порушення виборчого законодавства, зокрема за проведення агітації у «день тиші», передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

За агітацію в «день тиші» або в день виборів Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штраф від 850 до 1360 грн для посадових осіб та від 510 до 850 грн – для інших громадян.

Водночас законодавство не регулює поширення агітації в «день тиші» у соцмережах, тобто це залишається на совісті громадян.

Правоохоронці закликать повідомляти про виявлені факти незаконної агітації на оперативну лінію 102.

Окрім того, про порушення можна повідомити координаторів громадянської мережі «Опора» за номером 098 765 86 22 або написавши на скриньку [email protected]. До них також варто звертатись і у день голосування у разі виявлення порушень виборчого законодавства.

Нагадаємо, 22 листопада відбудеться другий тур виборів голів Львівської та Дрогобицької ОТГ, а також депутата Великолюбінської селищної ради Городоцького району.

Додамо, обмеження пов'язані із карантином вихідного дня, на проведення виборів не поширюються. Протиепідемічні заходи безпеки на виборчій дільниці будуть подібні до тих, які були впроваджені під час першого туру 25 жовтня. При вході вимірюватимуть температуру, у самому приміщенні для голосування нанесуть розмітку для дотримання дистанції. Усі учасники виборчого процесу мають бути в масках. Для людей, що мають ознаки респіраторних захворювань, передбачать окремі кабінки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!