Сьогодні минає два роки з дня смерті Івана Вакарчука

1275 0
Він був доктором фізико-математичних наук, двічі ректором ЛНУ імені Івана Франка, а на посаді міністра освіти України запровадив реформу із ЗНО.
Фото з фейсбук-сторінки Лілії Гриневич

Фото з фейсбук-сторінки Лілії Гриневич

Сьогодні минає два роки з дня смерті багаторічного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, міністра освіти і науки, Героя України, заслуженого професора Івана Вакарчука. У цей день, 4 квітня 2020 року, він відійшов у вічність.

«Велика людина, той, хто вмів змінювати життя на краще… Він впровадив зовнішнє незалежне оцінювання і зробив так, що від 2008 року майже по півмільйона українських дітей завершують школу із надією на чесний вступ, і ця надія не марна. Він поставив безкомпромісно питання якості освіти в нашій вищій школі, почав піднімати престиж природничої, математичної та фізичної освіти в школі. Він повертав українській мові належне їй місце, не забуваючи про мови меншин, особливо – кримськотатарську», згадує про нього львів'янин, нардеп Володимир Вятрович.

Читайте також: 360 років Франковому університету. Найвідоміші студенти та випускники вишу

Богдан Тихолоз, директор літературно-меморіального музею Івана Франка, писав про Івана Вакарчука, як про людину-епоху.

«Іван Вакарчук – людина-епоха. І не лише в історії Університету, але й в історії України», – каже він.

«Людина, яка зламала систему, відновивши цінність здобутих знань. Мудрі діти через ЗНО отримали шанс справедливого вступу до вищої освіти. Воістину Міністр! Легкої дороги до неба Вам, Іване Олександровичу», – згадує про Івана Вакарчука, як про людину, що зламала систему, медійниця Парасковія Дворянин.

Додамо, що студентська спільнота львівського вишу разом із ректором, проректорами, деканами, викладачами, очільниками громадських організацій університету вшанували його пам'ять і поклали квіти до його могили на Личаківському кладовищі.

Нагадаємо, Іван Вакарчук народився у березні 1947 року у Братушанах (Молдова), а помер 4 квітня 2020 року у Львові. Він був доктором фізико-математичних наук, Героєм України, заслуженим діячем науки і техніки України, двічі ректором ЛНУ імені Івана Франка, а на посаді міністра освіти України запровадив реформу із ЗНО.

Фото пресцентру ЛНУ ім. Івана Франка


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!