Сорок дерев у Львові можуть стати «особливо цінними». Серед них – липа, яку, ймовірно, садив Шептицький

1316 0
Надалі дерева мають обстежити.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Понад сорок дерев Львівської міської територіальної громади можуть потрапити до Переліку особливо цінних, великовікових насаджень. Про це повідомили в департаменті містобудування Львівської міської ради.

Читайте також: «Львову потрібна схема захисту дерев», – французький архітектор про вирубку дерев у місті 

«Такі результати обстеження стану озеленення закладів освіти Львова та громади, яке протягом літа-весни провели садівники Львова. Загалом, як повідомили в управлінні екології Львівської міської ради, було обстежено території 242 закладів освіти – дитячих садочків, шкіл, ліцеїв. І там знайдено справжні скарби».

Зокрема, йдеться про такі дерева:

Липу на території школи «Джерельце», що на вул. Академіка Сахарова, 80. Липа широколиста, ймовірно, посаджена Андреєм Шептицьким навесні 1930 року. Обхват стовбура 420 см, діаметр 134 см, висота 26 м;

Модрина віком приблизно 100 років є справжньою окрасою Лисиничівській гімназії. Діаметр стовбура – 60 см, висота - 20 м.

Катальпа бігонієвидна, яке має в діаметрі 125 см та висоту 17 м, росте на території Дублянського закладу дошкільної освіти (ясла-садок).

Далі дерева має обстежити спеціальна комісія, створена Управлінням екології Львів. Вона проведе ретельний огляд, заміри і складе відповідні акти.

Нагадаємо, що зараз цей перелік налічує 154 дерева, які перебувають під особливим наглядом і захистом.

Додамо, що за період реконструкції вулиці Шевченка у Львові зрізали 104 дерева. Нещодавно невідомі зрізали на вулиці Дунайській 10 дерев, а також у березні цього року на вулиці Пасічній, біля церкви святої великомучениці Катерини ПЦУ, без дозволу зрізали чотири дерева. Такі дії погано впливають на клімат та якість життя в місті. Цю проблему могла б вирішити схема захисту: позначки на деревах, які не можна зрізати. У разі порушення можна штрафувати або змусити замінити одне зрубане дерево на десять нових. Таку пораду дав президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє та пояснив Тvoemisto.tv, чому вирубка дерев може зробити Львів непридатним для життя. Детальніше за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!