«Львову потрібна схема захисту дерев», – французький архітектор про вирубку дерев у місті

1569 0
Фахівець із Франції вважає, що перед зрубуванням дерева спершу треба довести, що людина має на це право.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

За період реконструкції вулиці Шевченка у Львові зрізали 104 дерева. Нещодавно невідомі зрізали на вулиці Дунайській 10 дерев, а також у березні цього року на вулиці Пасічній, біля церкви святої великомучениці Катерини ПЦУ, без дозволу зрізали чотири дерева. Такі дії погано впливають на клімат та якість життя в місті. Цю проблему могла б вирішити схема захисту: позначки на деревах, які не можна зрізати. У разі порушення можна штрафувати або змусити замінити одне зрубане дерево на десять нових. Таку пораду дав президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє та пояснив Тvoemisto.tv, чому вирубка дерев може зробити Львів непридатним для життя.

Читайте також: Чи варто відкривати Полтву і для чого біля забудов потрібні відкриті ставки

«Я думаю, що Львів має дуже хорошу «ДНК», тут буде багато зелених насаджень, якщо ви перестанете їх вирубувати, бо вони падають або здається, що падають. У вас завжди буде привід зрізати дерево, натомість зникне проблема підземних мереж. Було б цікаво подивитися, чи зможе Львів розробити схему захисту дерев, позначити їх на мапі і сказати, що всі ці дерева не можна зрізати. А тим, що їх зріжуть, випишуть штраф або змусять замінити їх 10 новими деревами, щоб був якийсь компроміс, щоб не заморозити все, а зробити так, аби якість зелених насаджень у місті залишалася такою ж», – зазначив Мартен Дюплантьє.

Він підкреслив, що велика кількість людей в місті призводить до погіршення якості природи. Якщо поселити багато людей і вирубати дерева – місто стане непридатним для життя.

«Я б заохочував місто перед тим, як зрізати будь-яке дерево, здійснити фахову оцінку його стану: чи можна його зберегти. Ви могли б запровадити дозвіл на вирубування замість дозволу на будівництво. Щоби взяти дозвіл на вирубування, треба буде довести, що ви маєте право і майже зобов'язані зрізати це дерево. Спробуйте запровадити такі інновації. І оскільки я вважаю, що українські міста можуть бути моделлю для інших європейських міст, то думаю, що треба спробувати реалізувати цю стратегію», – додав архітектор.

Догляд за похиленими деревами у Хорватії 


Зрізка похилених дерев на вулиці Шевченка у Львові

Детальніше розмову з французьким архітектором про те, як розвивати українські міста під час та після війни, чому важливо зосередитися на локальній ідентичності; що робити зі спадком радянського союзу; якою буде ключова роль Львова у відбудові країни та як розвивати місто; чому важливо зосередитися на довгострокових та екологічних рішеннях і позбутися тимчасових – читайте за посиланням

Читайте також: 300 тисяч гривень за дуб. Як у Львові вирубують, бережуть та садять дерева

Нагадаємо, у Львові часто дерева зрізують під час нового будівництва і ремонту вулиць, підрядники пошкоджують кореневу систему, і дерева гинуть за деякий час. Дехто з фахівців певен, що в міста нема доброї стратегії догляду дерев. Tvoemisto.tv опублікувало розмову з ландшафтною архітекторкою Оксаною Олейнюк-Пухняк, і вона розповіла, що у Львові є неналежний  догляд дерев, тому вони стають аварійними і їх належить хіба що зрізати, а також зазначила, що клімат у місті підходить не для всіх рослин, які обирають для озеленення вулиць. Щоби з’ясувати подробиці про те, як можна запобігти втраті особливо цінних і давніх дерев та довідатися про стратегію Львова щодо озеленення, Tvoemisto.tv ще у 2022 році організувало дискусію.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!