Київ

Співзасновник рекламної агенції TABASCO втрапив у скандал, висміявши нового міністра освіти за підтримку української мови

1195 0
Під скандальним постом йому написали чимало коментарів з обуренням, та незабаром він видалив або приховав його.
Олександр Смірнов. Фото з відкритих джерел

Олександр Смірнов. Фото з відкритих джерел

Співзасновник відомої рекламної агенції TABASCO Олександр Смірнов висміяв публікацію міністра освіти та науки Оксена Лісового, в якій той наголошував на важливості української мови у зв'язку зі скандалом в ірпінському універститеті..

Смірнов увечері 8 квітня опублікував пост, в якому прокоментував реакцію міністра на мовний скандал з викладачкою Державного податкового університету в Ірпені. Викладачка цього вишу Любов Воробйова відмовлялася вести лекції українською мовою, оскільки їй це «складно». Міністр заступився за студентів і наголосив, що йдеться про пряме порушення законодавства.

Смірнов у своєму пості іронічно зауважив, що у нас в державі «з'явився міністр освіти і науки української мови», а також побіжно висміяв Києво-Могилянську академію за те, що там заборонили вживати російську мову.

«Ймовірно, замість того, щоб займатися освітою і наукою, боротися з корупцією, пан Оксен створюватиме патріотичного громадянина за допомогою мовних маніпуляцій, слідкуватиме, як Києво-дебілянська академія, якою мовою люди розмовляють на перервах», — заявив Смірнов.

Він додав, що міністр повинен бути менеджером, в інтересах якого розвиток держави, і звинуватив Лісового у підготовці до виборів.

Примітно, що свій допис Смірнов написав російською мовою.

Під скандальним постом йому написали чимало коментарів з обуренням, та незабаром він видалив або приховав його.

Натомість Смірнов поширив іншу публікацію, в якій нагадав про скандал із плагіатом в дисертації Лісового.

«Людина є патріотом тієї країни, мовою якої в неї написана крадена дисертація», — йдеться у дописі.

Він також опублікував ряд відзнак від різних відомств у відповідь на критику.

Репутаційний удар за свою українофобську позицію отримав не лише сам Смірнов, але й рекламна агенція TABASCO, співзасновником якої він є.

Ексголова Державної митної служби Максим Нефьодов зауважив, що серед клієнтів агенції такі відомі компанії як Алло, Hyundai, Henkel, Наша Ряба, Національний банк України, Kernel, Оболонь і багато інших.

«Цікаво, як їх цінності співвідносяться з цінностями їх підрядника?», — написав Нефьодов.

Відомий громадський активіст Роман Сініцин закликав зупинити співпрацю з TABASCO та її співзасновником Смірновим.

«Була колись в Україні велика креативна/рекламна агенція тобаско, але думаю це уже все, нема, приїхали, рецесія, п#зда. І треба все для цього зробити, бо тобаско = рсн. І цього гандона, типу фаундера, треба виключити з притомної тусовки, бо він нічим не відрізняється від окупанта. У нас на фронті щодня гинуть десятки кращих Людей, щоб ця чепуха тут щось подібне транслювала», — написав Сініцин у Facebook.

Згодом Нефьодов додав, що компанії Vodafone і ОККО повідомили, що вже не працюють з цією агенцією, а дехто, як от УкрГазБанк, Укрексімбанк та МОЗ, співпрацювали дуже давно.

На Facebook-сторінці агенції TABASCO згодом з’явився пост у відповідь на скандал. Там заявили, що не несуть відповідальності за особисту думку Смірнова і зазначили, що вона була висловлена не від імені агенції.

«Команда агенції не розділяє висловлену точку зору. Агенція підтримує становлення української мови, як невідʼємного атрибута української Незалежності», — йдеться у дописі.

У TABASCO додали, що «всі ми — українці, і незважаючи на найжорстокіші суперечки, маємо одного спільного ворога — росію» і заявили, що з першого дня війни агенція підтримує низку волонтерських проєктів.

Нагадаємо, напередодні мережею почало ширитися відео, де професорка кафедри філософії та політології Державного податкового університету Ірпеня, Любов Сергіївна Воробйова викладала предмет російської мовою. На зауваження студентів перейти на українську викладачка запропонувала студентам не приходити на її заняття та опановувати матеріал самостійно, окрім цього викладачка сказала, що коли зустрінеться зі студентами на іспиті, то «обов'язково розмовлятиме на російській». За її словами, викладає матеріали російською вже 35 років і змінювати нічого не збирається.

До слова, схожий скандал виник і у столичному університеті – там викладачка відправляла на фронт студентів після прохання вести лекції українською.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!