Суд скасував рішення виконкому про створення скверу на вулиці Горбачевського

1009 0
Якщо виконавчий комітет не оскаржить це рішення у апеляційному суді до 17 листопада цього року, то воно набуде законної сили.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення виконкому ЛМР про створення зеленої зони на вул. Горбачевського, 19 у Львові. Довкола цієї ділянки кілька років триває судовий спір між міською радою та Карпатським відділенням інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України. Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому у Єдиному державному реєстрі судових рішень 21 жовтня.

Як повідомляють Наші гроші Львів, на думку суду, виконавчий комітет вийшов за межі своєї компетенції у цьому рішенні. Згідно з державно-будівельними нормами, існує перелік, за яким передбачено допустимість внесення змін до зонінгу. Натомість виконком не надав жодного документального підтвердження правомірності внесення змін до планування території.

Читайте також: Суд знову дозволив інституту геофізики збудувати багатоповерхівку на Горбачевського

Також суддя зазначив, що сквери належать до об’єктів благоустрою. Повноваження на їхню організацію належить виключно місцевій раді. А тому таке рішення мало б прийматись міською радою, а не виконавчим комітетом.

«Приймаючи оскаржуване рішення, відповідач безпідставно перейняв повноваження міської ради», ‒ вказано у судовому документі.

Окружний суд погодився з твердженням, що таке рішення порушує права Карпатського відділення інституту та скасував його. Якщо виконавчий комітет не оскаржить це рішення у апеляційному суді, то воно набуде законної сили. Строк оскарження ‒ до 17 листопада 2021 року.

Читайте також: Чому на Горбачевського знову зрізають дерева

Нагадаємо, в 2015 році департамент містобудування ЛМР надав інституту містобудівні умови та обмеження. Інститут планував збудувати багатоквартирний будинок з офісними приміщеннями та підземним паркінгом. Таке рішення викликало протести активістів та місцевих мешканців. Зрештою, у травні 2019 року виконком зупинив дію наказу, яким видали ці МУО, після чого інститут звернувся до суду. Міська рада програла у двох інстанціях.

У лютому 2020 року виконком повторно своїм рішенням зупинив дію цього наказу, а на засіданні повідомили, що хочуть зробити тут сквер та облаштувати громадський простір. У жовтні виконком оприлюднив рішення «Про заходи, скеровані на створення зеленої зони на вул. Івана Горбачевського, 19 у м. Львові». Згідно з цим рішенням, виконком доручив департаменту містобудування встановити межі території скверу, а управлінню земельних ресурсів запропонувати Карпатському відділенню Інституту ділянку для можливого будівництва корпоративного житла для науковців.

Саме це рішення оскаржував у суді інститут. Аргументи позивача полягали у тому, що рішення порушує право позивача на користування землею. Також виконком фактично хоче змінити вид використання земельної ділянки, а для встановлення меж скверу потрібно внести зміни у зонінг району. Зараз ця територія належить до зони Ж-2 (зона малоповерхової житлової забудови не вище 4 поверхів).

Додамо, що минулорічним рішенням також було передбачено, що управління земельних ресурсів має запропонувати іншу земельну ділянку для будівництва корпоративного житла на науковців інституту геофізики НАН України. Але для заміни ділянки Академія наук має дати чіткий список науковців, які житимуть у будинку.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!