Київ

Суд зобов’язав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського

1098 0
За оцінкою Міноборони, будівля є аварійною, станом на 2018-й вона збереглась на 30%
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Суд зобов’язав Міністерство оборони законсервувати від руйнувань і відреставрувати київську історичну пам’ятку — будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського. Про це повідомляє МКІП.

6 грудня Шостий апеляційний адмінсуд, який розглядав скаргу Міноборони на рішення попередньої судової інстанції щодо будинку Сікорського, відмовив оборонному відомству в апеляції.

Міноборони й держпідприємство «Готель «Козацький» хотіли скасувати вердикт Окружного адміністративного суду Києва від 11 червня 2021 року. Тоді суд зобов’язав Міноборони укласти охоронний договір із МКІП на об’єкт культурної спадщини — будинок родини авіаконструктора Сікорського за адресою: вул. Ярославів Вал, 15Б.

До того ж у червні 2021 року суд постановив, що Міноборони має передусім законсервувати споруду від подальших руйнувань, а потім провести реставрацію.

Рішенням апеляційної інстанції від 6 грудня 2023 року ухвала ОАСК від 11 червня 2021 року набула законної сили.

Будинок відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського має історичну та культурну цінність і перебуває в статусі пам’ятки історії національного значення. Наразі будинок потребує негайної реставрації.

Нагадаємо, за оцінкою Міноборони, на балансі якого перебуває будинок, у 2017-му на консервацію, а відтак на реставрацію цієї пам’ятки треба було майже 75 млн грн. Сума витрат на відновлення будівлі, яку в 2021-ому порахували активісти, склала 64 млн грн. За оцінкою Міноборони, будівля є аварійною, станом на 2018-й вона збереглась на 30%.

У липні Міністерство оборони повідомило на запит «Твого міста», що комплект документів про передачу споруди у комунальну власність міста, пройшов погодження в Мінекономіки і переданий на розгляд уряду. 

Згодом активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов заявив, що будинок Сікорського, не передали в управління міста через тодішнього міністра культури Олександра Ткаченка, який «просто заблокував розгляд цього питання».

Після критики в адресу ексміністра, МКІП офіційно повідомив, що погодив передачу садиби Сікорського у власність громади Києва – відомство передало відповідну документацію до Мінекономіки, яке, в свою чергу, має повторно подати її на розгляд уряду. 

Як розповіла «Твоєму місту. Київ» нова очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова, після передачі пам'ятки на баланс міста відновлювати його планують коштом родини Сікорських у США. У будівлі планують облаштувати музей авіації.

Довідка. У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий на весь світ авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-их роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати і влаштувати там музей.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!