Київ

Київ прагне отримати у власність міста Гостиний двір та будинок Сікорського

984 0
Департамент охорони культурної спадщини Києва буде домагатися передачі об’єктів з державної власності в комунальну.
Гостиний двір та будинок Сікорського. Фото: Твоє місто та із соцмереж

Гостиний двір та будинок Сікорського. Фото: Твоє місто та із соцмереж

Київ заявив про першочергове бажання отримати з державної у комунальну власність дві історичні будівлі міста – Гостиний двір та будинок Сікорського, аби облаштувати там музеї. Про це в інтерв’ю «Твоєму місту. Київ» розповіла нова очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.  

Наразі Гостиний двір, що на Контрактовій площі, через заповідник «Софія Київська» підпорядковується Міністерству культури. Місто розпочало переговори з відомством з цього приводу. Будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського, що на Ярославовому Валу, підпорядковується Міністерству оборони. Щодо будівлі у КМДА очікують на позитивне рішення уряду.

Київ планує облаштувати в Гостиному дворі музей історії Києва та картинну галерею і обіцяє знайти на це кошти у разі передачі об'єкта в комунальну власність. «Місто знайде кошти на відновлення Гостиного двору. Спочатку гроші знадобляться на проєкт консервації. А коли закінчиться війна, будемо відновлювати всі пам'ятки. Спочатку треба перевести будівлю з державної власності в комунальну. Коли отримаємо Гостинний двір, тоді я зможу сказати, скільки це буде коштувати», - запевняє Марина Соловйова.

Будинок Сікорського, де місто хоче облаштувати музей авіації, планують відновлювати за американські кошти родини Сікорських: «Будівлю все ще не віддали місту. Плануємо відновити будинок Сікорського коштом фонду родини Сікорських. Тому там навіть не українські, а американські гроші! Вони готові фінансувати відновлення будинку та влаштувати там музей. Але чекають, коли вирішиться питання з власністю. Будинок Сікорського занедбаний, руйнується», - зазначає Марина Соловйова.

Нагадаємо, 18 серпня мер Києва Віталій Кличко повідомив про призначення активістки містозахисного руху Марини Соловйової директоркою Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Її першим заступником має стати активіст пам'яткоохоронних організацій «Мапа реновації» та «Цегла» Дмитро Перов. Про його призначення на посаду керівника департаменту не байдужі до збереження історичної архітектури столиці кияни склали петицію на сайті КМДА, яка в підсумку набрала 6057 голосів. Попереднього очільника департаменту Олександра Нікоряка звільнили після того, як «Українська правда» розмістила відео, в якому показала, як ексчиновник святкував день народження дружини під час комендантської години та оголошення повітряної тривоги в ресторані в центрі Києва. Компанію подружжю, зокрема, склав київський забудовник Артур Мхітарян, у кортежі якого був і Олександр Нікоряк. 

Читайте також: Занедбана перлина. Чому Гостиний двір на Подолі ніяк не можуть відреставрувати  

У 2021-му місто вже намагалось отримати у власність Гостиний двір. Але будівля 29 червня 2021-го відійшла в управління МКІП. За анонсованою концепцією тодішнього міністра Олександра Ткаченко, Гостиний двір за два роки мав стати «мультифункціональним простором». МКІП залучив до цього активістів організації «Урбанина», які розробили відповідний проєкт. На протиаварійні роботи в будівлі з держбюджету в грудні 2021-го було виділено 33,2 млн грн, їх мали закінчитися весною 2022-го. Подальшу реконструкцію перервало повномасштабне вторгнення. Повне відновлення оцінювали у суму від 200 мільйонів до мільярда гривень

Гостиний двір у Києві був центром торгівлі на Подолі на межі XVIII – XIX століть. Тут працювали продавці та майстри, були крамнички з унікальними товарами. Після реконструкції у 80-х у будівлі були розміщені різноманітні магазини, бібліотека імені Заболотного, банк, театр, науковий інститут. У період Януковича з будівлі хотіли зробити ТРЦ, чому завадили активісти. З 2013-го по 2021-й тривали суди за її повернення Фонду держмайна.

Питання передачі місту будинку Сікорського винесли на засідання уряду у липні, але питання було зняте з розгляду на вимогу ексміністра Олександра Ткаченка. Після критики в адресу ексміністра, МКІП офіційно повідомив, що погодив передачу садиби Сікорського у власність громади Києва – відомство передало відповідну документацію до Мінекономіки, яке, в свою чергу, має повторно подати її на розгляд уряду. За оцінкою Міноборони у 2017-му на консервацію пам’ятки треба було майже 75 млн грн. Сума витрат на відновлення будівлі, яку у 2021 порахували активісти, склала 64 млн грн. За оцінкою Міноборони, будівля є аварійною, станом на 2018-й вона збереглась на 31%.

Читайте також: В очікуванні реставрації. Занедбаний будинок Сікорського в Києві може стати музеєм 

У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий на весь світ авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, в 1990-их роках вона почала занепадати.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!