Якими є традиції і як ворожать на Старий Новий рік

9286 0
У Щедрий вечір обов’язково щедрують. Щедрівками вітають одне одного й бажають багатого року. Так у переддень Нового року закликали в дім добробут та врожай.
Фото: Український фотограф Анна Сенік (Ładna Kobieta)

Фото: Український фотограф Анна Сенік (Ładna Kobieta)

За старою традицією у ніч з 13-го на 14-го січня дівчата ворожать. Оскільки це початок року, люди хотіли для себе спрогнозувати, чи буде він вдалим або ж яка погода їх чекає.

Читайте також: 10 країн – 10 новорічних традицій

До прикладу, розкладали шкірки цибулі. 12 листків символізували кожен із 12-ти місяців у році. Посипали їх сіллю, а потім дивились, на якій цибулині утворився сік. Отже, саме цей місяць буде дощовим, або ж навпаки – сухим, якщо соку немає. Дівчата на Старий Новий рік також ворожать, аби дізнатись ім’я нареченого, розповідає Tvoemisto.tv наукова співробітниця Інституту народознавства НАНУ Леся Горошко.

Можна також розставити в коло маленькі блюдця з різною крупою: гречкою, пшоном, рисом, манкою, вівсом і перловкою, а в окремий посуд налити води. Тоді покрутити сире яйце. Якщо яйце покотиться до гречки – суджений буде багатий, до пшона – блондин, до рису – буде одружений, до манки – наречений буде з півночі, до перловки – військовий, до води – дівчина буде багато подорожувати. Якщо яйце крутиться на місці – дівчина в цьому році заміж не вийде.

Читайте також: Для чого водили козу або як Україна святкувала Щедрий вечір

Вечір 13-го січня називають «щедрим», тому що на цей святвечір готують не пісні, а вже м’ясні страви. Щоправда, сьогодні не так багато людей 13-го січня готують святкову вечерю з кутею та іншими обрядовими стравами. Скоріше, влаштовують звичайне застілля – як на Новий рік.

Якщо атрибутами офіційного Нового року з 31-го грудня на 1-ше січня є ялинка, шампанське та салат олів’є, то на Старий Новий існує обряд: хлопці водять бабу Маланку та діда Василя або Козу.

Також у Щедрий вечір обов’язково щедрують. Щедрівками вітають одне одного зі святами й бажають багатого року. Таким чином 13-го січня в переддень Нового року закликали в дім добробут та врожай.

Читайте також: «Щедрик, який надихнув весь світ». Топ-10 неповторних виконань української щедрівки

14-го січня – це перший день Нового року за старим стилем або свято Василя. Цього дня зранку посівають зерном, і це роблять тільки чоловіки. Згідно з традиціями, 14-го січня жінки в гості не ходять. Натомість вірили, що прихід першим чоловіка до помешкання обіцяє щастя та добробут.

Традиція посівання існувала для того, аби закликати хороший врожай. Оскільки це був перший день року, потрібно було закласти основу заможного, врожайного і багатого Нового року.

У традиційній культурі були настанови: зерно з хати не вимітали упродовж трьох днів. Потім збирали його і давали курям, щоб ті добре неслись. Або ж додавали його до посівного зерна для хорошого врожаю.

Читайте також: «Казка на білих лапах». Оксана Муха презентувала різдвяну «колискову». Відео

Нагадаємо, 14-го січня українці святкують Новий рік за старим стилем (Юліанським календарем). Перехід на Григоріанський календар (новий стиль) в Україні відбувся у лютому 1918-го року. Внаслідок розбіжності, яка існує між Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі. Офіційне святкування Нового року припадає на 1-ше січня, а відзначення в ніч з 13-го на 14-те січня – досі залишилося в народній традиції.

Спілкувалася Оксана Щобак


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!