Традицію Щедрого вечора внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

934 0
До цього списку вже вносили елементи, які стосуються новорічних святкувань.
Умовне фото

Умовне фото

Міністерство культури внесло традиції Щедрого вечора до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

«Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича», – зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Читайте також: У Львові встановили різдвяного Дідуха. Фото

Додамо, раніше мМіністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань.

Це, зокрема, традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області, традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області, створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Нагадаємо, 24 грудня голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів»

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!