«Подія про людей». Репортаж з фестивалю Coffee, books & vintage у Львові

1534 0
Подія зібрала відомих письменників, любителів кави та атмосфери вінтажу.
Фото Івана Станіславського

Фото Івана Станіславського

У Львові триває фестиваль Coffee, books & vintage на !FESTrepublic, за адресою вул. Старознесенська, 24-26. Подію проводять вже втретє, щоб в одному місці зібрати цікавих авторів, читачів, любителів кави та вінтажу. 

Цьогорічний фестиваль зібрав багато цікавих авторів в одному місці. Серед них Генрі Марш, Філіп Сендс, Тарас Прохасько, Євгенія Кузнєцова, Володимир Єрмоленко, Андрій Зелінський.

«Ми почали проводити цей фестиваль ще від 2021 року. Зі зрозумілих причин минулого року фестиваль не відбувся. Але цьогоріч навесні ми вирішили, що все ж кавовий івент з книгами та вінтажем варто провести. Насправді, люди вже трохи скучили за таким offline-спілкуванням, за темами, які поєднують нас довкола книжок та кави чи галузевих тем», — розповідає про подію PR-директор холдингу !FEST Тарас Маселко. Додає, що це уже не зовсім фестиваль, адже формат довелося трохи змінити. Цьогоріч тривалість скоротили до двох днів. Відтак, щоб відвідати подію залишається ще 8 жовтня. 

Книга про «любов, що не перестає»

Coffee, books & vintage поділений на багато локацій та безліч різних подій водночас. В одному із павільйонів на !FESTrepublic - презентація книги Андрія Гудими, ресторатора, що загинув на війні, «69 спецій для Серця».

«Це книга, яка ще на рівні просто тексту відчувалася, як крута річ на усіх рівнях. На перший погляд може здатися, що це книга про спеції, кулінарію, але насправді це не так. Це книга про Любов з великої літери, яка, як і сказано у Книзі Книг «ніколи не перестає». Книга про любов до життя, до своєї справи, мандрів, людей, які тебе оточують, до рецептури страв, які постають по-новому», – розпочинає презентацію літредакторка книги Катерина Ісаєнко. Каже, з першого етапу цей текст виглядав так, ніби вже не потребував редагування, а був готовим, цілісним. Наголошує, що навмисно не правила фрази, які не звучать літературно, проте якнайкраще показують глибину автора, його вміння до самоіронії, до легкого сприйняття важких речей.

Поряд із Катериною Ісаєнко книгу презентують батько Андрія Олекса Гудима, донька Юлія та редакторка й співзасновниця «Видавництво Старого Лева» Мар’яна Савка. Вона, з-поміж інших, додає, що, на жаль, знала Андрія дуже мало, частіше вони бачилися на подіях, але тоді ще одне-одного не знали.

«До нас приходить багато рукописів, тому я трохи навіть зволікала із книгою Андрія. Але якось я запросила його на каву, щоб поговорити про цю книгу. Одразу зрозуміла, що пазли зійшлися. Мені дуже сподобався цей рукопис і його бачення. Співпраця почалася дуже швидко. І раптом ми бачимо, що Андрій уже на фронті. Але він писав такі класні, життєрадісні фронтові нотатки, що я чекала про це наступної книги», – веде Мар’яна Савка і додає, що вихід книги після загибелі Андрія був доленосним, адже так вона «зібрала в себе шалену кількість емоцій різних людей, що тепер це зовсім інша книга».

«Кльова кава для бійців і книги для бібліотеки на Чернігівщині»

На тій ж локації, де відбувається презентація «69 спецій для Серця», розташовані дерев’яні полиці із книгами та великий підпис «Збір книжок для бібліотеки на Чернігівщині». Однією із цілей цьогорічного Coffee, books & vintage є допомога бібліотеці селища Замглай, що у Чернігівській області, позбутися російської літератури. Від Замглай до Львова – 740 кілометрів, а от до росії – менше ста. 

«На минулому фестивалі ми планували зібрати книги для однієї бібліотеки на Харківщині, але люди принесли їх настільки багато, що вийшло передати у кілька бібліотек. І зараз ми сконтактували із кількома бібліотеками та дізналися, що в селищі Замглай бібліотеки повністю російськомовні і зараз вони не мають можливості себе забезпечити. Ми сподіваємося, що зберемо багато. Насправді, навіть багато хто з видавців віддають свої книги, відвідувачі долучаються, ми також беремо в цьому участь», – каже PR-директор холдингу !FEST Тарас Маселко і додає, що серед інших благодійних складових також ініціатива із кавовими дріпами. Усі охочі можуть придбати пакетик кави та кинути його у спеціальний скляний бокс, щоб пригостити напоєм когось із військових, які захищають сьогодні Україну на фронті.

«Дріпи можна придбати, але вони також входять і у вартість квитка і їх можна кинути у великі тубуси. Потім ця кава поїде до хлопців на фронт. Це зручно, бо це одна порція кави, кльової кави».

«Каві та книгам судилося бути разом»

Зовсім неподалік від тубусу із дріпами для захисників – кавовий павільйон. Тут також відбуваються і чемпіонати, де визначають кавових професіоналів, які представлятимуть Україну на світових змаганнях. На перший погляд здається, що люди просто смакують каву різних сортів, але насправді у змаганнях криється світове визнання.

«Тут проводять чемпіонати з обсмажки кавового зерна, альтернативного заварювання, каптейстінгу і навичок бариста. Це не настільки про випивання кави, до якого ми звикли у буденному житті. Йдеться більше про розвиток смакових рецепторів та якостей. Кавовий світ насправді дуже насичений. Скажімо, кавова галузь має q-грейдерів – фахівців, котрі оцінюють кави і така оцінка є дійсною для цілого світу, незалежно від того, де вона поставлена — у Львові чи в Ріо», – пояснює Тарас Маселко. Додає, що якось навіть пробував свої навички у цій сфері. Тарас підкреслює, що кава та книжки це щось природнє для Галичини, каже, їм судилося бути об’єднаними, адже «смачна кава доповнює цікаву книгу, а хороша книга смакує не гірше ніж файна кава». 

«Ми додали вінтаж, бо це теж про атмосферу і про ту детальку, яка доповнює настрій, коли ти випиваєш смачний кавовий напій і читаєш цікаву книгу».

Ірина Давосир
Фото Івана Станіславського
Партнерська публікація
 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!