Політична реклама

Цукор на ринках може подорожчати вдвічі

1316 0
У Верховній раді зареєстрований законопроект № 4107, який скасовує квоти на імпортний цукор і знижує ввізне мито до 5% з 50%.

Представники українського цукрового бізнесу вже охрестили законопроект «колапсом для цукрової галузі» і пророкують подальше зростання роздрібних цін на цей продукт практично вдвічі.

«Скасування квот і зниження мит вб'є українську цукрову промисловість. Зараз світова ціна знижується, так що українцям буде нерентабельно вирощувати свій цукровий буряк», — запевнив директор Асоціація виробників цукру «Укрцукор» Микола Ярчук.

Експерти відзначають, що у наших цукрових заводів дуже довгий виробничий цикл: від посадки буряків до отримання цукру проходить півтора року. Тому досить наповнити ринок дешевим закордонним товаром один раз і галузь помре, не дочекавшись наступного врожаю.

«Оскільки світова ціна імпортного цукру становить 3,5 гривні за кілограм проти 7 гривень за кілограм на українському ринку, то у наших виробників не буде шансів впоратися з конкуренцією», — сказав директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка.

Фахівці запевняють, що іноземні постачальники спочатку трохи знизять роздрібні ціни на цукор для українців, а коли монополізують ринок, почнуть їх піднімати. «Ціни в магазинах зростуть вдвічі», — вважає Сергій Наливка.

Сьогодні середня вартість кілограма цукру в українських торговельних мережах становить 7,5-8 гривень за кілограм.

Джерело: Вкурсе


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!