У Львові назвали причину масового отруєння у ресторанах «Томатіна»

2280 0
Інфікування відбулося внаслідок незадовільних санітарно-гігієнічних умов виробництва.
Фото: Virinci hospitals

Фото: Virinci hospitals

Причиною масового отруєння та сальмонельозу у львівській мережі ресторанів «Томатіна», у результаті якого захворіло 32 особи, у тому числі 3 дітей, є незадовільні санітарно-гігієнічні умови виробництва. Про це повідомило Головне управління Держспоживслужби за результатами санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху сальмонельозу, яке провели спеціалісти Держпродспоживслужби у Львівській області спільно з фахівцями Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Розслідування спалаху сальмонельозу проводили серед відвідувачів закладів громадського харчування «Tomatina» в ТРЦ «Форум Львів», ТРЦ «Спартак», ТРЦ «Вікторія Гарденс», а також серед осіб, які замовляли їжу додому через інтернет безпосередньо з закладів харчування та через мережу доставки «Glovo».

Читайте також: У частини потерпілих від отруєння в закладах «Тomatina» у Львові виявили сальмонелу

Як йдеться у повідомленні, усього захворіло 32 особи, у тому числі 3 дітей. До Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували 29 осіб, з них три дитини. 25-тьом пацієнтам поставили діагноз гостра кишкова інфекція, 2 – бактеріальне харчове отруєння, 2 – сальмонельоз. Одну людину госпіталізували у Червоноградську міську лікарню з діагнозом гастроентероколіт та ще одну в інфекційне відділення Новояворівської лікарні з діагнозом гостра кишкова інфекція. У госпіталізованих хворих середня форма важкості.

За результатами лабораторного дослідження біоматеріалу виявили сальмонелу у 18 хворих, у тому числі у трьох дітей.

Встановлено, що хворі споживали сендвіч з беконом та яйцем; пасту з соусом карбонара, куди входить сирий яєчний жовток, вершки; салат з куркою та авокадо; салат пасту з телятиною, макарони з вершковим соусом, макарони з соусом карбонара, пасту з вершковим соусом, кури-гриль, м’ясо індички. Соус доставляли у заклади в готовому вигляді у вакуумному упакуванні і в банках.

Читайте також: Кір, менінгокок, дизентерія. Які хвороби реєстрували цього року на Львівщині

За результатами лабораторних досліджень, у змивах, відібраних пробах харчових продуктів на об’єктах громадського харчування «Томатіна» сальмонелу не виділили, а умовно-патогенну мікрофлору. Результати досліджень свідчать про вторинне інфікування готових продуктів внаслідок незадовільних санітарно-гігієнічних умов виробництва, зокрема, незабезпечення належного контролю за дотриманням температурного режиму термічної обробки кулінарних виробів на смажильній поверхні (тепан-які), відсутність належних умов на виробництві, особистої гігієни, порушення вимог товарного сусідства в холодильниках тощо.

За фактом виникнення спалаху сальмонельозу слідчий відділ ЛРУП №1 ГУ НП у Львівській області проводить досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням і масовим отруєнням).

Нагадаємо, 9 липня стало відомо, що через масове отруєння в одному з закладів громадського харчування Львова до лікарні госпіталізували 26 людей, з них троє дітей. Пзніше кількість госпіталізованих зросла до 29. Як повідомив тоді у коментарі Tvoemisto.tv директор Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко, їхній стан середньо важкості. В усіх госпіталізованих виявили гостру кишкову інфекцію, подібну до сальмонельозу. За фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження. Наразі триває досудове розслідування, правоохоронці встановлюють обставини події, призначені експертизи.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!