У Львові через масове отруєння у закладі до лікарні госпіталізували 26 людей

7055 0
У частини хворих вже підтвердили сальмонелу.
Фото: Ye.ua

Фото: Ye.ua

У Львові через масове отруєння в одному з закладів громадського харчування до лікарні госпіталізували 26 людей, з них троє дітей. У частини хворих вже виділили сальмонелу, відтак, медики говорять про сальмонельоз. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Кір, менінгокок, дизентерія. Які хвороби реєстрували цього року на Львівщині

Потерпілі були відвідувачами одного закладу, відтак, щодо цього триває епідрозслідування. 

«Ці люди, імовірно, об’єднані єдиним джерелом інфікування, але, оскільки зараз проводиться епідрозслідування, працює Держпродспоживслужба, Центр контролю і профілактики хвороб, наразі заклад, з яким пов’язані випадки, не називаємо. У частини хворих вже виділили сальмонелу, тому говоримо вже, що захворювання сальмонельоз», – каже епідеміологиня.

Зі слів Тімко-Іванченко, усі потерпілі були госпіталізовані до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні у період з 3 по 8 липня. Стан хворих середньої тяжкості.

«Скільки перебуватимуть у лікарні, це індивідуально та залежить від стану людини. Комусь добу достатньо, щоб привести в почуття і він може продовжити лікування вдома. А хтось можливо 7-10 днів може бути в медзакладі», – зауважує лікарка-епідеміологиня.

Як пише Zaxid.net, отруєння сталося в одному з ресторанів львівської мережі «Томатіна». Відомо, що всі потерпілі їли страви з соусом «карбонара», їх уже вилучили з меню. Держпродспоживслужба проводить перевірку у закладах мережі, дотичних до приготування соусу працівників тимчасово відсторонили. 

Зазначимо, що сальмонела вражає шлунково-кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм. Збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у водоймах – до чотирьох місяців, в молочних продуктах – до 20 днів. Багато штамів сальмонел резистентні до дії антибіотиків, але легко гинуть від хлордезінфікуючих розчинів.

Що робити у разі інфекції?

Перш за все, варто випити сорбент. Це може бути біле вугілля, Ентеросгель чи інші. Також потрібно часто пити воду маленькими ковточками. Ідеально, якщо це суміш для оральної регідратації.

Якщо болить живіт, то можна випити «Но-шпу». Однак в жодному разі НЕ ЗНЕБОЛЮЄМО! Інколи потрібна допомога хірурга, а знеболивши, можна замаскувати симптоми хвороби.

Якщо невпинна блювота, запаморочення, висока температура – негайно звертайтесь по медичну допомогу.

Як уникнути хвороби?

Часто мийте руки, особливо перед вживанням їжі. Не їжте страви, якщо здалося, що вони зіпсулися. Воду краще пити або пляшкову, або перекип'ячену. Не заковтуйте воду, під час купання у водоймі. Не мийте посуд у річковій воді.

Уникайте влітку вживання багатокомпонентних страв, виробів з кремом. Не залишайте готову їжу більше двох годин за межами холодильника. Майте окремі дощечки для сирих і готових страв, окремо для овочів та м'яса. Дуже важливо добре просмажувати чи проварювати яйця та вироби з них, м'ясо та птицю.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!