Київ

У Києві догхантери розкидають отруту для тварин. Як уберегтися

1014 0
Найперший засіб запобігти отруєнню тварини – намордник.

Київські волонтери б’ють на сполох, адже у місті почастішали випадки отруєння собак та розкидання отрути невідомими. Вказують, що розкидану отруту фіксували у всіх районах міста. Про це йдеться в Instagram-дописі громадської організації «Песики Києва».

Як там розповіли, найкращим та найдієвішим способом запобігти отруєнню тварини є намордник. Також волонтерка «Песиків» розповіла свою історію, коли її собачка теж отруїлася, однак її вдалося врятувати від смерті завдяки вчасним та правильним діям.

«Коли Джесс була маленька, вона також отруїлася. Вона завжди була на повідці, тому відбігти та щось підібрати вона не змогла б. Вона просто щось лизнула... я бачила як вона облизується, але в роті нічого не було... Ми прийшли додому, це була ніч, її знудило, потім вона забилася в куток і не давала мені підійти, в неї були то судоми, потім тіло розслаблялось і вона дихала швидко; потім знову судоми, усе супроводжувалось диким криком. Я знайшла лікарню, яка працювала вночі: нам сказали одразу, шансів немає, зараз «сезон» перед вами померли 3 собаки. Моя мама має медичну освіту, тому вона швидко полізла шукати що це і що робити. У лікарні почали крапати та вводити В6. Його вводили 1 мл на кг, вона важила 15. Під мою відповідальність їй вкололи потрійну дозу вітаміну, після крапельниці ми поїхали додому. Я всю ніч її колола, мама весь день. Ми два тижні боролися за її життя. Вона осліпла повністю, була млява, але вона відновилася і тепер все добре. Врятувало мене ТІЛЬКИ те, що ми були в лікарні через 10 хвилин після початку симптомів! А не сиділи і думали, що і як, – йдеться в дописі. Тому я вам дуже раджу НЕ спускайте тварин з повідка, особливо якщо вони схильні підбирати! Та й взагалі не треба, лише на закритих майданчиках. Купіть собі в аптечку протиотруту! Та якщо ваша собака підбирає – відучуйте та одягайте їй намордник. Якщо бачите мʼясо чи сосиски з пігулками або голками, якщо бачите рожеві сліди – ЗБЕРІТЬ ЦЕ І ВИКИНЬТЕ!!!»

У ГО вчергове наголосили на необхідності використання намордників для чотирилапих поза домом. Їх є два основні типи: класичні суцільні (кошики) та ветеринарні. Якщо останні слід використовувати виключно для походів для лікарів та які слугують виключно як убезпечення ветеринарів від укусів, то перші – для щоденного використання.

Активісти радять використовувати пластикові або силіконові намордники, оскільки вони не бояться високих і низьких температур, їх легко мити та складно щось підібрати із землі, при цьому вони легко продуваються повітрям і собака не матиме проблем з перегрівом. Водночас слід уникати металевих, оскільки у спеку вони нагріватимуться, а взимку примерзатимуть, можуть ржавіти, чим завдаватимуть тварині дискомфорт.

Нагадаємо, що 8 серпня 2021 року набув чинності Закон, що посилив відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Цей закон почав діяти вже у листопаді 2021 року. Зокрема, жорстоке поводження з тваринами, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, карається обмеженням волі на термін від 1 до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до 3 років.

Позбавленням волі від 5 до 8 років з конфіскацією тварини караються дії, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно чи групою осіб.

Статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення за жорстоке поводження з тваринами також передбачена адміністративна відповідальність.

Зокрема, жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі і безпритульними, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі,– тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 грн.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!