Київ

У Києві відкрили фотовиставку «Соледар. Сіль. Війна»

1279 0
Виставку присвятили історії Соледара, у якій війна поділила життя міста та його мешканців на «до» та «після».
Фото: МКІП

Фото: МКІП

У столичній Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відкрили фотовиставку «Соледар. Сіль. Війна», що показує історію невеличкого квітучого в минулому міста, куди прийшов «рускій мір», та історію захисників, що боронять нашу країну на Донеччині. За більш ніж рік запеклих боїв Соледар практично знищено. Із січня 2023 року місто під російською окупацією.

На виставці зібрано понад півсотні світлин із міста Соледар фотографа Олександра Пархоменка та пресофіцера 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» ЗСУ Ірини Рибакової.

«Сьогодні наші сучасники, художники і фотомитці, документують події цієї війни та те, що відбувається в Україні. Вони роблять це, «перекладаючи» наш біль універсальною мовою мистецтва. Такі проєкти мають бути представлені не тільки в Україні, а й рушати іншими країнами, адже це один з найкращих способів розказати світу про те, що відбувається сьогодні з нами, нашим суспільством та про те, як ми чинимо цей спротив терору, окупації та тоталітарному режиму», — зазначила Катерина Чуєва.

Першу частину виставки присвячено мирному Соледару, який зафіксував на фотографіях Олександр Пархоменко, − потужності підприємства «Артемсіль», підземелля соляних шахт, процес видобутку солі, макросвітлини кристалів солі.

У другій частині виставки представлено світлини Ірини Рибакової з уже зруйнованого війною міста: майстерні портрети українських військовиків — оборонців Соледара, артилерійські залпи під час бою, зруйновані росіянами будинки. Чимало світлин Ірина Рибакова знімала в перервах між «прильотами», коли можна було, хоч ненадовго вийти з укриття.

Триватиме виставка «Соледар. Сіль. Війна» до 11 червня.

Адреса: вулиця Липська, 16.

Додамо, у Києві продовжується низка виставок: на станції метро «Золоті ворота» працює інтерактивна виставказаснована на технологіях доповненої реальності – вона розповість про інструменти російської пропаганди, які рф використовує у висвітленні війни. У Софіївському соборі презентували ікони, написані на дошках з-під ящиків для патронів, а в київській мерії відкрили виставку, присвячену білоруським героям, які віддали свої життя у боротьбі з росіянами. У Музеї історії Києва нині триває виставка картин «Київська симфонія», додамо також, що у столичному парку Співоче розпочався сезон, цьогоріч там розквітне понад 500 тисяч тюльпанів різних сортів та видів та безліч інших квітів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

 
«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!