Київ

У Києві виявили 11 груп «ПВК Редан». Як російське ІПСО через молодь дестабілізує ситуацію в країні

1214 0
Національна поліція за останні дні заблокувала більше трьох десятків каналів та запросили до управлінь та відділів поліції понад 700 осіб, більшість з яких – неповнолітні.
Фото: КМВА/Telegram

Фото: КМВА/Telegram

У Києві виявлено 11 груп у соцмережах, пов’язаних з новою субкультурою «ПВК Редан», що поширюється в Україні з Росії. З 27 лютого їх учасники намагалися організувати 9 масових зборів підлітків у людних місцях столиці. Завдяки роботі правоохоронців жодних провокацій не допущено, радикальні групи в соцмережах блокуються. Про це повідомили у Київській міській військовій адміністрації.

За даними КМВА, у соцмережах столиці виявили 8 груп «Редан» і 3 — «Анти-Редан». Чотири відповідні групи в соцмережах уже заблоковані.

Учасники субкультури «Редан», яка поширюються з Росії, збираються в організовані групи та влаштовують бійки. З метою уникнення провокацій правоохоронці столиці доставили до відділків майже 250 молодих людей для з’ясування обставин. Практично всі вони неповнолітні.

Читайте також: у Києві поліцейські попередили бійку підлітків з «ЧВК Редан». Що про них відомо

«У нашій країні триває війна, і ворог намагається використати будь-яку можливість, аби розколоти суспільство... Тож зараз московити хочуть використати наших дітей, впливати на їхню свідомість», — зауважив начальник КМВА Сергій Попко.

Він закликає батьків бути уважними до своїх дітей, реагувати, якщо помітили зміни у поведінці підлітків чи появу якихось знаків на одязі, характерних для нової субкультури.

Нагадаємо, днями поліцейські попередили масову бійку в центрі Києва, згодом правоохоронці встановили адміністратора «ПВК Редан» та заблокували 18 Телеграм-каналів.

Хто такі ПВК «Редан» та що про них відомо

Угруповання складається з прихильників аніме. Головна особливість у тому, що підлітки одягають футболки із зображенням павуків і цифри 4. Це запозичення з аніме Hunter x Hunter. Підлітки збираються великими групами в громадських місцях і влаштовують бійки між представниками двох субкультур.

Ця неформальна організація вперше з’явилася в росії. Представники субкультури виступають проти футбольних фанатів, мігрантів і вихідців із Кавказу. ПВК – це приватна військова компанія, однак учасники цієї субкультури стверджують, що така назва лише жарт.

Ймовірно, рух «Редан» створили у вересні 2022 року, проте вірусна популярність до них прийшла лише у лютому 2023 року після подій у московських ТЦ. Тоді представники ПВК «Редан» влаштували масові сутички з футбольними фанатами, і поліція затримала декількох підлітків, порушивши проти них кримінальні справи. На правду, початкова мета цієї субкультури – протидія булінгу неформальних підлітків. Саме для цього вони почали збиратися у групи, але у результаті це вийшло з-під контролю.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!